събота, 9 март 2013 г.

Торта принцеса







Тези две торти приготвих по рецептата на Мони.
Приготвих ги за дъщеричката на моята колежка Александра, която има рожден ден.
За пандишпана:
  • 6 яйца
  • сл. захар
  • сл. брашно ( с връх)
  • сл. какао ( с връх)
За сиропиране:
  • 150 гр. захар
  • 100 мл. вода
  • 50 мл. компот от вишни
  • 1 ванилия
За крема:
  • 450 мл. сметана
  • 1/2 чч. захар
  • 200 гр бял шоколад
  • 25- 30 гр. масло
  • 2 пак. желатин
  • 50 мл. вода
  • 150 гр. коктейлни череши
За масленият крем :
  • 200 гр. масло
  • 1 1/2 чч. пудра захар
  • сл. прясно мляко
Покритие и декорация фондан:






Начин на приготвяне.
Пандишпанът се приготвя като: белтъците се разбият със захарта на твърд сняг, към тях се прибавят жълтъците . Добавят се брашното и какаото, сместа се разбърква с дървена лъжица, изсипва се в тавичка( на фурната ) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовявяне.
Водата за сиропа се кипва, към нея се прибавя захарта и след стопяването и, се оставя да поври ок. 1 мин. След охлаждането на сиропа към него се прибавят ванилията и компота.
В купа се разбиват сметаната и захарта, на пухкав крем. На тънка струя при непрекъснаторазбъркване се прибавя разтопеният с маслото шоколад, смесен с желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня). Т. на сместа не трябва да е по- висока от 40С.


Сглобяване на тортата:
За сглобяването на тортата използвах две купи , които облепих с фолио, за по-лесно отделяне на тортата от тях. В средата им поставих картончета от тоалента хария обвити с фолио, на тяхно място ще се постави в последствие част от тялото на куклата.
С помоща на купите изрязах кръгове с различна големина от пандишпановата платка и им направих дупки в средата с големината на картончето. На даното на голямата купа се поставя картончето ,около него платка , сиропира се , замазва се с карем и се подреждат от черашите. Покрива се с втора платка която също се сиропира, крем , череши и така до запълване на купата , като се завършва с платка, която само се сиропира. При обръщането тя ще е дъното на тортата. В голямата купа има 4 реда платки, а в малката 3, като в малката са изрезки от платката.
Купите се поставя в хладилник за няколко часа.
Върху поднос се обръща голямата купа, внимателно се отстранява фолиото и картончето и се поставя съдържанието на малката купа. При необходимост с крем се измазва разстояниетомежду двете чести.
Тортата се зафилва с маслен крем ( омекотеното масло се разбива със захарта и млекото на пухкав крем). 

Поставят се в хладилник за няколко часа. При необходимост зафилването може да се повтори, за получавене на по-равна повърхност. 

Тортата се покрива с фондан и се поставя куклата с предварително увити във фолио крака (за да не се изцапат от крема), и готова горна част на роклята.









0 коментара:

Публикуване на коментар