вторник, 16 април 2013 г.

Френски хляб в хлебопекарна



Първите модели домашни хлебопекарни са японско изобретение от средата на 80-те.
В края на 90-те вече се ползва широко и от европейци, и американци.
Едно от големите предимства на тази машина е, че практически месите и печете бързо домашен хляб по ваш вкус и, най-важното – без незнайни добавки и консерванти.
Ядете го пресен и поднасяте на трапезата предпочитания от вас тип.
Хлебопекарната улеснява и процеса по печенето на тесто, приготвено с мая и нуждаещо се от време за „втасване”.
Спестяват се усилия и от ползването на много съдове и неизменната набрашнена маса след всяко месене.
Домашната хлебопекарна е програмируем уред.
За да изпълни стриктно вкусовите предпочитания на собственика си, той поддържа няколко програми на работа.
Най-често се използва т.нар. основен режим.
Той е идеален за приготвянето на обикновен хляб от бяло брашно или хляб от малко по-едро смляно брашно.
Общото време за приготвяне на хляб с тази програма е средно 4 часа.
(Обикновено в инструкцията на хлебопекарните е указано колко дълги са отделните цикли на печене.)
Доста от моделите дори дават възможност за избор доколко да е препечена коричката на хляба - светла, средна и тъмна.

При повечето хлебопекарни като отделна програма „За добавки” е фиксиран периодът, в който към готовото тесто можете да сложите различни подправки и семена. След звуков сигнал, просто отваряте капака на пекарната и поставяте допълнения като маково семе, сухи плодове или каквото друго пожелаете.
Ако хлебопекарната не разполага с такава програма, тези добавки можете да поставите по време на месенето.


Съвременните домашни хлебопекарни предлагат и специални програми, поддържащи опции за печене на нещо по така,
като например „френски хляб” с хрупкава коричка.
В състава му влиза и малко захар, а вкусът е доста по-различен от този на традиционния хляб.
Към специалните програми е и режимът за приготвяне на тесто за кроасани или тесто за пици.
При някои модели всичко това се изпълнява от режима месене, или тесто.
С други думи, можете да ползвате хлебопекарната си като нощви. Само за замесване на тесто, което да изпечете другаде.
Този режим e особено практичен за домакините, които често приготвят различни майсторски разработки тестени храни.
В някои модели хлебопекарни има отделни програми за различни типове теста - пици (минимум 50 минути), кифлички или погачи.
Ако не сте наясно как се прави тесто за кроасани, гевреци или козунаци, следвайте рецептите по отношение на съставките и оставете другото на машината. Дори и за приготвяне на домашно сладко.

Част от набора специални режими е и програмата за замесване на сладкиши, плодови кейкове и кексове.
Можете да си направите доста вкусен и сполучлив чаен кекс или кекс със сухи плодове.
Но пък идеята да се ползва хлебопекарната за бисквити или други по-сложни сладкиши и торти обикновено свършва с неуспех.
Част от моделите разполагат с отделна опция замесване и печене на кекс, докато други просто могат да ви изпекат предварително приготвената смес като най-обикновена печка.

Практически съвети за приготвяне на хляб

Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. Крайният резултат зависи изключително от качеството и свежестта на продуктите.
Вие можете да ползвате, както свежа, така и суха мая, но в никакъв случай “химическа” мая.
Последователност на добавяне на продуктите

Препоръчва се съставките да се добавят в следния порядък:
Най-напред течните продукти, а после твърдите.
Маята се прибавя най-накрая : тя не трябва да влиза в съприкосновение със захар, мляко, вода или сол.
След като налеете течните продукти, ви препоръчваме да изпълните следните операции:
Добавете част от брашното.
Добавете всички твърди продукти с изключение на маята.
Изсипете останалата част от брашното, така че то напълно да покрие всички твърди продукти.
Най-накрая добавете маята.


Продукти за 750 гр.:
250 гр. топла вода
2 с. л. олио
1 1/2 с.л. захар
1 ч.л. сол
450 гр. брашно
10 гр. суха /жива/ мая
Аз използвам жива мая!

Наливаме водата, прибавяме олиото, захарта, солта и брашното. Най накрая разтваряме маята в малко вода /20 гр./ и наливаме върху брашното. Моята машина е Мулинекс, приготвям го на програма 2, за френски хляб, продължителност на приготвяне 3.50 ч. След изпичане, готовият хляб се изважда на решетка, покрива се с кърпа и се оставя да изстине хубаво най малко за 4-5 часа.


1 коментара:

Хляба изглежда невероятен само мога да си представя какъв приятен аромат има от него докато се пече.Всеки един дом трябва да прави домашна питка и да може поне на празниците които са по семейни да отчупи от домашно изпеченият хляб.Пък и като видиш само какви са продуктите, а вярвам, че във всеки един дом има поне тези елементарни продукти и няма как да не може да спретне една домашна погача или хляб както е тук Изглежда доста пухкав.Благодаря за рецептата и се надявам да ни пишете пак.А и както пишете съвременните хлебопекарни предлагат всичко в дома и дори няма да се изцапате.

Публикуване на коментар