неделя, 14 април 2013 г.

Торта с плодове









Продукти за една торта:
За блатовете:
8 яйца
200 гр. захар
250 гр. брашно
3 с. л. какао

за крема:
450 мл. сметана
1/2 ч.ч. захар
200 гр бял шоколад
25- 30 гр. масло
2 пак. желатин
50 мл. вода
150 гр. коктейлни череши

За отстрани:
150 гр. тъмен шоколад
100 гр. масло
150 мл. течна сметана

За гарниране:
бишкоти
коктейлни череши
банани
киви
мандарини
компот от круши




Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците  на сняг, След това прибавяме захарта и разбиваме до разтапянето и. Прибавяме разбитите жълтъци и какаото. Накрая прибавяме брашното , като разбъркваме внимателно с ръка. Печем в тавичка застлана с хартия на 180 градуса за около 30 мин. 

Приготвяне на крема:
Разбиваме сметаната и захарта на пухкав крем. На тънка струя при непрекъснато бъркане прибавяме разтопения с маслото шоколад, смесен с желатина, който предварително е накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня. Шоколадово-желатиновата смес трябва да е охладена до 40 градуса и тогава се прибавя към разбитата сметана.

Сглобяване на тортата:
Разрязваме изстиналия блат на три равни части. Първата част поставяме в тортена форма и сиропираме със сока от компота от круши. Нареждаме плътно нарязаните на филийки круши и изсипваме 1/3 от крема. Слагаме втория блат, сиропираме, изсипваме 1/2 от останалия крем и поставяме десетина бр. коктейлни череши. Поставяме третия блат, сиропираме и намазваме с останалия крем. Поставяме в хладилник за 24 часа. След това премахваме тортената форма, украсяваме отгоре с плодове, коктейлни череши и сметана, а отстрани с бишкоти или шоколадово- маслен крем.

За отстрани:
Разтопяваме шоколада със сметаната и охлаждаме до стайна температура.
Разбиваме маслото и прибавяме шоколадовата сметана. Шприцоваме по стените на тортата.




2 коментара:

Роси, чудесна е и на вкус, и на вид!
Поздрави и хубава неделя!

Публикуване на коментар