This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

сряда, 23 януари 2013 г.

Лучник


За тестото:
1 яйце
150 гр. кисело мляко
150 мл. хладка вода
1 с. лъж. сол
1 ч. лъж. захар
2 с. лъж. олио
20 гр. прясна мая
брашно около 500 гр.


За плънката:
5-6 големи глави лук
500 гр. кайма
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица




Начин на приготвяне:
Размиваме маята в хладката вода, прибавяме солта, и захарта и разбъркваме. Прибавяме останалите продукти и замесваме средно меко тесто, което оставяме да втаса. 
През това време приготвяме плънката: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко мазнина. Прибавяме каймата като разбъркваме с вилица за да стане на трохи. Слагаме подправките и оставяме да изстине. 
След като втаса тестото, разделяме го на три части. Едната част разточваме на кора малко по -голяма от тавата. поставяме кората в намазнената тава, прибавяме плънката, завиваме краищата навътре. Разточваме втората част и я поставяме отгоре. Надупчваме с вилица. В третата част поставяме ситно нарязан шпеков салам, омесваме добре и правим малки топчета, които нареждаме по ръба на тавата. Оставяме да втаса за около 20 мин. и печем на 180 градуса.




неделя, 20 януари 2013 г.

Спагети със сметана



Продукти:
шунка
гъби
сладка царевица
течна сметана
спагети
кашкавал

Начин на приготвяне:
Сваряваме спагетите. Измиваме ги със студена вода да се охладят.
Приготвяне на сметановия сос:
Нарязваме шунката и  гъбите, задушаваме ги на тефлонов тиган, прибавяме сладката царевица и сметаната. С получения сос заливаме спагетите. Отгоре настъргваме кашкавал. Разбъркваме всичко и си хапваме.

Дунапренен кекс


Продукти:
5 яйца
1чаена чаша захар
1/2 каф. чаша олио
1 бакпулвер
3 бр. пшенечни нишестета (240 гр)
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме захарта и пак разбиваме докато се разтопи. След това прибавяме жълтъците и олиото при непрекъснато разбиване. Смесваме бакпулвера с нишестето и прибавяме като разбъркваме леко с ръка. Изсипваме сместа в намаслена форма за кекс и печем на умерена фурна.

Направих два кекса. Единият с лимоново, а другият с ягодово нишесте.
Този кекс е с лимоново нишесте, а нарязаните парченца са с ягодово нишесте.


събота, 19 януари 2013 г.

Кълнове от пшеница с ябълки и мед






Пшеничните кълнове са познати от хилядолетия като пълноценна и здравословна храна. Сама по себе си пшеницата е благодатна зърнена култура – има високо съдържание на витамини В1, фолиева киселина и ниацин (витамин PP, В3), фосфор, магнезий и хранителни влакнини. Източник на пантотенова киселина (витамин В5), желязо и цинк. Тя е един от най-важните натурални източници на витамин Е, чийто съдържание се увеличава около три пъти в процеса на покълването.
Кълновете са уникални с това, че са жива, пълноценна храна, при това с ниска енергийна стойност. Пшеничните кълнове са богати на ензими (антиоксидантни, храносмилателни и др.), хлорофил, лесноусвоими белтъци, въглехидрати и мазнини, витамини, минерали, хранителни влакнини. В сравнение със зеленчуците те имат 20-25 пъти по-високо съдържание на белтъци и други хранителни вещества.
Благодарение на високото съдържание на много полезни съставки с прочистващи, възстановяващи и защитни свойства пшеничните кълнове оказват благотворно влияние върху човека. Наред с пресните плодове, зеленчуци и сокове, те забавят процесите на стареене и в този смисъл имат подмладяващо действие. Като жива храна, покълналите семена ни даряват с енергия, необходима за възстановяването и поддържането на едно добро здравословно състояние.


Приложение: Пшеничните кълнове могат да се консумират самостоятелно, с плодове, плодови сокове, ядки, зеленчукови сокове, в салати, сандвичи, с намазани препечени филийки хляб. От тях може да се приготви сок, пшенично мляко, квас, вкусен пълнозърнест хляб, пица и др.

Повече кълнове в менюто, по-лесно отслабване. Покълналите зърна са лесноусвоими, с голямо съдържание на фибри и хранителни вещества. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Въпреки че всички са много здравословни, кълновете имат различни хранителни качества и свойства:
Житни кълнове – богати са на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Характерно за тях е, че проявяват полезните си хранителни качества при редовна консумация. В началото се отразяват благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба настъпва цялостно прочистване на организма. Мастноразтворимият витамин Е проявява най-добрите си свойства в течна среда. Затова яжте кълновете от пшеница в салати, подправени със зехтин или олио.
Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).
Ленени кълнове – благодарение на лененото масло, което съдържат, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни жени, деца в период на интензивен растеж и активно занимаващи се с фитнес. Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания.
Кълнове от леща – истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси.
Бобови кълнове – подсилват имунната система, тъй като са богати на натурални белтъчини, витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, бор).Понижават нивото на кръвната захар в кръвта, имат диуретично и антимикробно действие.
Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини.Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.
Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.
Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати.
Как се отглеждат кълнове в домашни условия?
Въпреки че в повечето супермаркети се продават “готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. За да се запазят ценните им свойства не бива да ги консумирате повече от 2-3 дни. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте “пресни”.
Източник: Розали




Ще познаете готовите покълнали зърна лесно. Всички те имат малки бели крехки кълнчета на върховете си. Няма смисъл да оставяте кълновете да порастват повече. Енергийната и хранителна стойност ще е същата.
Сипете подходящо количество за една порция в предпочитан от вас съд - купичка, чиния или чаша. Прибавете по Ваше желание чист печелен мед и нарязана ябълка. Вашата нова полезна диетична закуска.


Кълновете (на житото, люцерната, граха, соята и др.) могат да се използват като храна, лекарство и универсално тонизиращо средство.



Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Като най-ценна съставка се определят ензимите. Цитохромоксидазата е антиоксидант, който е необходим за дишането на клетките, липазата разлага мазнините в организма, протеазата притежава способността да преработва белтъчините, амилазата въздейства върху скорбялата, каталазата ускорява процесите на разлагане на водородните окиси на водата и кислорода в кръвта и тъканите на организма, пероксидазата съдейства за тези процеси на клетъчно ниво, трансхидрогеназата е необходима за поддържане на тонуса на сърдечния мускул. Особено важна роля играе и супероксиддисмутазата – ензим, който се бори срещу остаряването на организма. Той неутрализира токсичните вещества в клетките, образуващи се в процесите на метаболизма.

Кълновете съдържат и много влакна (фибри), които са отлично средство при различни нарушения функциите на червата. Поради високото съдържание на витамин Е, кълновете са полезни и при проблеми с половата система.
Кълновете се отглеждат на стайна температура. Най-добре е да се използва изворна вода за заливане. Един от най-лесните начини за отглеждане на кълнове е с помощта на дълбока чиния или по-плитка паничка. Зърната предварително се измиват добре и се слагат на дъното на съда. Слоят не трябва да е по-голям от 2 см (имайте предвид, че люцерната например повишава обема си доста, докато житото почти не). Заливат се с хладка вода, като нивото не трябва да надвишава нивото на житото (граха, соята и пр). Семената може да се покрият с влажна марля. След 10 – 12 часа водата се изцежда, зърната се измиват добре и отново се заливат с вода за още 12 часа, след което са готови за консумация.
Порасналите кълнове не трябва да са над един милиметър, защото колкото повече порастват, толкова повече полезни свойства губят. Ако не успеете да използвате цялото количество готови кълнове, можете да ги съхранявате в хладилник. Преди това обаче сложете зърната в по-дълбок съд и ги залейте със студена вода – нивото не трябва да е над един сантиметър над зърната. По този начин свойствата на кълновете се запазват и може да ги консумирате в рамките на два, три дни. 

Източник: ХамХум









Домати пълнени със зеленчуци и сирене /извара


Продукти:
3 бр. домати
1/2 краставица средна
3-4 стръка зелен лук
100 гр. сирене /извара/
6-7 маслини
копър


Начин на приготвяне:
Отрязваме капаче на доматите и издълбаваме вътрешността, която се нарязва на ситно. Нарязваме краставиците, лука, маслините и смесваме всичко заедно със сиренето /изварата/ и копъра. Доматите, нарязване надлъжно като цвете и ги пълним със сместа. Украсяваме със сирене крема, смесено с копър, маслини и магданоз.

Пълнен домашен заек



Продукти:
1 средно голям заек
1 чаена чаша ориз
1 връзка пресен лук ( 2 глави лук )
джоджен
черен пипер
червен пипер
сол
олио



Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания лук и джоджен, прибавяме измития ориз, черен пипер, сол, червен пипер и 2 чаени чаши вода. Оставяме на слаб огън да набъбне ориза.
Осоляваме заека и го напълваме с оризовата смес. Зашиваме го, поставяме го в дълбока тавичка,  заливаме с  около два пръста вода, прибавяме малко олио, наръсваме заека с червен пипер. Завиваме тавичката с фолио и печем около 1 час. След това махаме фолиото и печем още около 40 мин. да се зачерви заека.



неделя, 13 януари 2013 г.

Запечени картофки


Продукти:
1 кг картофи
2 с.л. олио
2 – 3 скилидки чесън
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
1 глава кромид лук (средна)
шипка мащерка
чубрица на вкус
смлян черен пипер на вкус
щипка червен пипер

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват хубаво с четка и се нарязват на кубчета със страна 2,5 – 3 см.
 Кромид лука, скилидките чесън и зелената и червената чушка се нарязват на ситно;
 В голяма купа с капак се слагат подправките, прибавят се нарязаните картофи, чесъна, лука, чушките и олиото;
 Кутията се затваря с капака и хубаво се разтръсква за да може подправките да полепнат по картофите;
 Картофите се изсипват в тава и се долива около 50 мл вода. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса, като се разбъркват на няколко пъти за да не залепнат;


събота, 12 януари 2013 г.

Крем "Ванилия" /Варен жълт крем/


Продукти:
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
6 жълтъка
8 с.лъж.брашно
2 ванилии
1 с.лъж. масло

Начин на приготвяне:
Загряваме млякото и захарта до завиране. Отделно разбиваме жълтъците, брашното и част от охладеното мляко. От кипналото мляко прибавяме около 1/3 част към разбитите жълтъци на тънка струя и разбъркваме до уеднаквяване на температурата. Получената смес прибавяме към врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Готовият крем се ароматизира с ванилията и се подправя с маслото.

Гювечета



Продукти за 1 порция:
2 кренвирша
50 гр.сирене
50 гр. кашкавал
1 яйце
чубрица
20 гр. масло


Начин на приготвяне:
На дъното но гювечето поставяме маслото, нарязаните  на колелца кренвирши, нарязания на кубчета  кашкавал и натрошеното сирене. Поръсваме с чубрица, чукаме едно яйце отгоре, слагаме капачето и печем в микровълнова фурна 3 минути. Поднасяме с различна гарнитура.



Пастет от сирене /шмеркезе/



Продукти:

400 гр. сирене
50 гр. масло или маргарин
50 гр. прясно мляко
червен пипер
ким


Стриваме обезсоленото сирене. Прибавяме размекнатото масло, прясното мляко, счукания ким и червения пипер. Поднася се като предястие или може да се използва за приготвяне на сандвичи.








петък, 4 януари 2013 г.

Гевреци с плънка





Продукти за 24 бр.:
25 гр. мая
270 гр. масло
40 гр. захар
15 гр. сол
620 гр. хладка вода
1250 гр. брашно
за намазване:
1 жьлтък
1/2 лъж. мед
за плънка:
сирене
шипков мармалад
течен шоколад
мед

Начин на приготвяне:
От продуктите замесваме тесто. Оставяме да почине 30 мин. Разделяме го на 24 топчета.
Ввяко едно се разточва, наръсва се със сирене или се намазва с шипков мармалад, течен шоколад или мед.










 Навиват се на руло, усукват се и се оформят гевречета. Оставят се 30 мин. да втасат, намазват се с разбития жълтък, наръсват се със сусам и се пекът на умерена фурна.
                                                       
                                                                С шоколад
                                                            
                            Със сирене             С мед

                                                                    
                                                                                                                                                                                  
                                                                  
                                     
                                                               С шипков мармалад