This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

петък, 27 декември 2013 г.

Торта "Парфе"




Продукти:
за платката
300 гр. бисквити с какао
100 гр. масло
2 с.лъж. мед
4 с. лъж. пудра захар



за крема:
500 мл. сметана
100 гр. захар
20 гр. желатин
100 гр. бял шоколад
50 мл. течна сметана
50 гр. масло



за заливка:
100 гр. бял шоколад
50 мл. течна сметана
50 гр. масло

за гарниране:
1 бр. руло
100 мл. сметана
3 с. лъж. пудра захар
2 с. лъж. какао
2 с. лъж. масло








Начин на приготвяне:
Смиламе бисквитите, смесваме с маслото, меда и пудрата захар. Разстиламе на платка на дъното на тортена форма. Нарязваме рулото на парченца и нареждаме покрай стената на формата. Поставяме в хладилник да стегне. Разбиваме сметаната със захарта. Разтапяме шоколада  с маслото на водна баня, прибавяме на тънка струйка предварително накиснатия и разтопен на водна баня желатин. Разбъркваме добре и прибавяме при непрекъснато бъркане към разбитата сметана. Готовия крем изсипваме върху стегнатата бисквитена платка. Оставяме в хладилник да желира. Заливката приготвяме като разтопим на водна баня шоколада, маслото и сметаната. Заливаме върху стегнатия крем. Отново поставяме в хладилник и накрая украсяваме с разбита сметана, смесена с пудра захар и какао, предварително разбито с маслото.



вторник, 24 декември 2013 г.

Пълнена коледна кокошка

Продукти:
1 кокошка / пуйка /
250 гр. ориз
300 гр. дреболии /воденицки, сърца/
300 гр. гъби
2 глави лук
джоджен
черен пипер
сол
червен пипер




Начин на приготвяне:
Нарязваме и задушаваме пука с дребопиите и гъбите. Прибавяме подправките, ориза и 500 мл. вода. Оставяме да къкри на слаб огън, докато ориза поеме водата. Осоляваме кокошката             / пуйката / и я напълваме с плънка. На дупето поставяме една ябълка. Слагаме готовата кокошка в дълбока тавичка,поръсваме с червен пипер, наливаме около два пръста вода и олио, покриваме с фолио и печем на 200 градуса за 2,5 часа.


събота, 21 декември 2013 г.

Щолен руло


Продукти за 2 бр.
250 мл.. прясно мляко
350 гр. захар
30 гр. мая
250 гр. масло
2 яйца
около 900 гр. брашно
настъргана кора от 1 портокал
индийско орехче
5-6- карамфилчета



Плънка:
300 гр. сушени плодове /смокини, кайсии, сини сливи/
300 гр. стафиди
кора от 1 портокал
кора от 1 пимон
1 щ. канела
100 гр. брашно



Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 100 мл. прясно мляко с 1 щ. сол и 2-3 щ. захар. Прибавяме 100 гр. брашно и оставяме да втаса. През това време През това време разбиваме с миксер маслото и захарта, докато стане на крем, прибавяме яйцата, останалото топло мляко, втасалата мая, настърганата кора от портокала, индийско орехче и счукания карамфил. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса, докато удвои обема си. През това време приготвяме плътката, като нарязваме сушените плодове, /аз използвах смокини/, прибавяме стафидите, настърганата портокалова и лимонова  кора, 1 щипка канела и брашното за да поеме влагата. Разбъркваме добре. След това разделяме втасалото тесто на две части. Разточваме едната част във вид на правоъгълник, намазваме с разтопено масло и поръсваме с половината от плънката. Навиваме на руло и поставяме в намазана тавичка. По същия начин приготвяме и другото руло. Оставяме да втаса за около 20 мин. и печем на 180 градуса до изпичане. След като изстине поръсваме с пудра захар.




неделя, 8 декември 2013 г.

Пъдпъдъци със зеленчуци в гювеч

6 бр. пъдпъдъци
6-7-глави лук
1 кг.- моркови
1 кг. картофи
5-6-глави чесън
дафинов лист
олио
червен пипер



Поставяме осолените пъдпъдъци на дъното на гювеч. Върху тях навеждаме нарязаните на едро  и посолени зеленчуци. Поливаме с олио, наръсваме с червен пипер, прибавяме дафинов лист, чесъна на глави  и печем на 180 градуса за около 2 часа.