This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

четвъртък, 24 юли 2014 г.

мраморен кекс с шоколад

Продукти:
4 яйца
100 г масло
3 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. какао
2 ч. л. бакпулвер
7 - 8 капки ванилова есенция
кората на 1 лимон 

за глазурата:

натурален шоколад
5 - 6 с. л. прясно мляко




Начин на приготвяне: 
Мекото масло се разбива в миксер на ниска скорост за 2 - 3 мин., докато стане пухкаво. Постепенно при маслото се изсипва и захарта и се разбива още 1 - 2 минути. Прибавя се есенцията и настърганата лимонова кора. Разделят се жълтъците от белтъците на яйцата, жълтъците се прибавят в купата един по един с тестото и се разбиват с миксера още няколко минути. Брашното се пресява и започва да се добавя постепенно на части към тестото, като се добавя и млякото, като редуваме брашно, мляко, докато всичко се смеси добре. Отделените в суха купа белтъци се разбиват на сняг и постепенно, на три пъти, се прибавят към тестото, като се разбъркват вече със шпатула, а не с миксера. 1/2 от готовото тесто се прехвърля в друг съд и му се прибавя постепенно какаото, докато напълно се поеме. В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс се поставя част от какаовото тесто, до него се слага от бялото тесто, след това пак от какаовото, до него пак от “бялото” и така се редуват (шахматно), докато и двете се разпределят във формата. Пече се продължително, около 40 - 50 мин. в загрята до 170 C фурна. Глазурата се приготвя като в тенджерка, на слаб огън, се разтопява шоколада с 4 - 5 с. л. мляко и се нанася върху изстиналия кекс.



сряда, 9 юли 2014 г.

Месеница с кисело мляко и сусам

Продукти:
250 гр. кисело мляко
250 гр. топла вода
3 яйца
30 гр. мая
1 с. л. олио
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
сол
брашно
250 гр. сирене
100 гр. олио
1 яйце за намазване
сусам за поръсване






Начин на приготвяне:
Разбиваме киселото мляко с топлата вода, прибавяме разбитата с малко вода мая, олиото, оцета, солта,  захарта и яйцата. Разбъркваме добре и замесваме меко тесто, което оставяме да втаса. Разделяме втасалото тесто на три части, които разточваме една по една, намазваме с олио, поръсваме със сирене, навиваме на руло и поставяме в намазана с олио тава. Оставяме да втаса за около 15 мин. и след това намазваме с разбито яйце, наръсваме със сусам и печем на 180 градуса до зачервяване за около 45-50 мин.


петък, 4 юли 2014 г.

Мариновани пилешки хапки със сусам

Продукти:
500 гр. пилешко филе
3 яйца
галета
сусам
сол
За маринатата:
соев сос
сок от 1 лимон
зехтин
черен пипер





Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки, посоляваме и заливаме с марината. Оставяме да престои 2-3 часа. След това овалваме в галета, яйце и накрая в сусам. Пържим в сгорещено олио. Изпържените филенца поставяме върху салфетка за да се отцеди олиото. Поднасяме с лимон.