This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

четвъртък, 30 май 2013 г.

Меден сладкиш с череши




Продукти:

2 чаени чаши изчистени череши
1,5 чаена чаша брашно
1 чаена чаша меко масло
1/2 чаена чаша захар

1/2 чаена чаша мед
4 яйца
настъргана кора от един лимон
1 чаена лъжичка бакпулвер

пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Фурната се включва предварително на 180 градуса. Докато се загрява, в дълбок съд се разбиват маслото, захарта и меда , за да се получи кремообразна смес. В нея едно по едно се добавят яйцата, като всичко това се разбива непрекъснато с миксер. След това бавно се добавя брашното смесено с бакпулвера и лимоновата кора. Добре е брашното да се пресее със сито, за да е по-пухкаво.
Предварително изчистваме черешите от костилки , а точно преди да ги добавим , ги овалваме в брашно, което става много лесно и ефективно в торбичка.  Оваляните череши се добавят към тестото.
Всичко това се изсипва в тавичка, чието дъно е покрито с хартия за печене и се слага в добре загрятата фурна.
Пече се около 50 минути. 
Когато сладкишът е готов, се наръсва с пудрата захар.
Гарнираме със сироп от череши.


Домашен катък


Време е за домашен катък!
Всяка година си купувам  овче прясно мляко от производители и си приготвям домашно овче кисело мляко, домашно овче сирене и домашен катък.








Ето рецепта за домашен катък, която съм научила от моята свекърва:

Продукти:
5 л. прясно овче мляко
2 пълни суп. лъжици домашно овче кисело мляко
6-7 капки мая за сирене
250-300 гр. домашно овче сирене /може и без сирене/
3 суп. лъжици сол



Начин на приготвяне:
Слагаме млякото на водна баня и оставаме да ври около 2 часа. Охлаждаме го докато стане топличко, НЕ горещо. В отделна купичка прибавяме солта, киселото мляко, маята и малко прясно мляко и разбъркваме добре за да се разтопи солта, Изсипваме в тенджерата с прясното мляко и разбъркваме добре. Прибавяме натрошеното сирене /може и без сирене/ и пак разбъркваме добре. Поставяме капака на тенджерата и оставяме 12 часа /1 нощ/ да престои. След това се разбъква /трябва да е сгъстено/ и се изсипва в тензух. Поставя се да се изцеди хубаво, като тензуха се завързва с връвчица. След като се изцеди, катъка се поставя в буркани и се слага в хладилника да се охлади, след което е готов за консумация.
Много е вкусен!






Краставиците и доматите са домашно производство от парника в градината!

понеделник, 27 май 2013 г.

Пържени тиквички със сос "Скордаля"

Продукти:
3 бр. тиквички
олио за пържене

за сос "Скордаля"
1 глава чесън
1 филия хляб
1/2 чаша зехтин
1/2 ч.чаша смлени орехи
ябълков оцет на вкус
сок от 1 лимон
сол
2-3 лъж. кисело мляко

Начин на приготвяне:
Измиваме, нарязваме  и посоляваме тиквичките. Овалваме всяко парченце в брашно и нареждаме върху хартия, за да попие брашното. След това изпържваме във фритюрник.

Приготвяне на соса:
Накисваме хпяба, след това го изцеждаме хубаво и поставяме в купа заедно с нарязания чесън. Пасираме и прибавяме на тънка струя зехтина. Добавяме орехите, оцета, лим. сок, сол и киселото мляко. Разбъркваме всичко.







петък, 24 май 2013 г.

Курабийки с череши


Продукти:
око ло 1 кг брашно
1 чаена чаша масло
1 чаена чаша кисело мляко
1  чаена чаша захар

2 яйца
1 чаена лъжичка сода


500 г почистени от костилките череши
1/2 чаена чаша захар за черешите
1 яйце за намазване
пудра захар за поръсване.


Начин на приготвяне:
Замесваме средно меко тесто от 2 яйца, разтворената сода в киселото мляко, маслото и захарта. Разточваме на кора дебела около 1 см. и изрязваме кръгчета с чаша. Във всяко кръгче поставяме оваляни в захар череши, прегъваме на две и притискаме с пръсти да се залепят. Поставяме в намазана с олио тава, намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар и печем на 180 градуса. Готовите курабийки поръсваме с пудра захар.








Домашно овче сирене


За 1 кг: 4-5 л мляко, 20-25 капки мая за сирене.
Прясното мляко затопляме до температура 30-35˚ С (ако потопите малкия си пръст в млякото и можете да го задържите, без млякото да ви пари - температурата е подходяща). Прясно издоеното мляко се заквасва при температурата на доенето. Към затопленото мляко  добавяме маята. Тъй като се предлагат различни видове мая, спазвайте указанията за необходимото съотношение, които са отбелязани на опаковката.
Заквасеното мляко  оставяме на топло да се стегне (около 2 1/2 часа, завито с одеяло). Съсиреното мляко придобива консистенцията на крем карамел. Може да се пробва, като потопим обратната страна на пръста си — ако по него не полепва мляко, то е готово. Нарязваме и се изсипваме в торба от тензух или в гевгир, покрит с тензух. Оставяме  за няколко часа да се отцеди, след което   притискаме отгоре, за да се отцеди напълно суроватката. След като престои 12 часа, сиренето е готово.Махаме тензуха и посоляваме с едра сол. Ако искате да узрее, трябва да го оставите 40 дена в 10 %-ов солен разтвор.
Получава се много вкусно сирене с аромат на  масло.

От същото мляко се приготвя и домашно кисело мляко и домашен катък.

сряда, 22 май 2013 г.

Домашно овче кисело мляко





Сваряваме  прясното мляко на водна баня. Разсипваме  го в буркани. Аз го правя в компотени. Поставяме  бурканите на място където няма да ги пипаме поне 4,5 часа върху одеало или друга дебела завивка. Оставяме  млякото да поизстине до толкова, че като потопиме пръста  си, да търпи на топлото. На всеки буркан слагашме 1 с.л. кисело мляко /разбито с лъжичка/ и разбъркваме. По-добре е  закваската да е  от домашно мляко, но става и с купено. Затваряме буркана с пласмасова капачка да не се разлива. Завиваме  буркана с одеалото, за да се запази топлината на млякото. След няколко часа проверяваме дали се е стегнало. След това го поставяме в хладилника.



Кисело мляко е национален млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото В широк мащаб то се произвежда и в другите балкански страни, а напоследък и в други страни по света поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията на кисело мляко-Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите. Всяка една от двете бактерии има своята роля в процеса на ферментацията. Процесът на ферментация приключва по естествен път, чрез охлаждане. При няколкодневен престой на топло (извън хладилник) ферментацията продължава, млякото вкисва, вкусът става неприятно кисел.


петък, 3 май 2013 г.

Козуначени кифлички с ягодово сладко и орехи



Продукти:

500гр.прясно мляко
500гр. захар
1/2 чаена чаша разтопено масло или мас
1/2 чаена чаша олио
10 яйца
настъргана лимонова кора
50гр. мая
брашно около 2 кг.
орехи
сладко от ягоди





Начин на приготвяне:
Поръсваме маята с 1щ.сол и 1щ.захар, прибавяме 1/2 чаша прясно мляко и замисваме с брашно до гъста каша. Оставяме да втаса. През това време разбъркваме яйцата със захарта и  прибавяме затопленото мляко. В отделен съд смесваме разтопеното масло с олиото и прибавяме към яйчно-млечната смес половината от мазнината. Останалата половина оставяме за омесване на тестото. Прибавяме и втасалата мая и замесваме меко тесто. След това продължаваме с месенето като поталяме ръце в мазнината и месим докато свърши. Поставяме омесеното тесто на топло да втаса. След това разточваме кора, нарязваме на триъгълници, поставяме плънка от ягодово сладко и орехи и оформяме кифли. Пак втасват, мажем с разбито яйце, поръсваме със захар  и печем на умерена фурна.


четвъртък, 2 май 2013 г.

Великденски козунак



Продукти за 5 козунака:
500гр. прясно мляко
400гр. захар
200 гр. разтопено масло /мас/
200 гр. олио
12 яйца
50гр. мая
3 с. лъж. ракия
настъргана лимонова кора от 2 лимона
настъргана портокалова кора от 2 портокала
брашно около 2 кг или колкото поеме



В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти.
Поръсваме маята с 1щ.сол и 1щ.захар, прибавяме 1/2 чаша прясно мляко и замесваме с брашно до гъста каша. Оставяме да втаса. През това време разбъркваме яйцата със захарта и прибавяме затопленото мляко. В отделен съд смесваме разтопеното масло с олиото и прибавяме към яйчно-млечната смес половината от мазнината. Останалата половина оставяме за омесване на тестото. Прибавяме и втасалата мая и замесваме меко тесто. След това продължаваме с месенето като потапяме ръце в мазнината и месим докато свърши. Поставяме омесеното тесто на топло да втаса. След това расточваме един фитил тесто, намазваме го с шипков мармалад, навиваме и усукваме. Приготвяме си три такива фитила и оплитаме козунак. По същия начин и следващите козунаци като плънката може да е и с шоколад или канела размесена със захар. Оставяме козунаците да втасат. След това ги намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар и забождаме предварително попарени и обелени бадемчета /може и филирани бадеми/. Печем на умерена фурна.