This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

сряда, 26 юни 2013 г.

Картофени кюфтета с плънка


Продукти:
10 средни картофа
200 гр. сирене
5 яйца
1 глава лук
чубрица
черен пипер
сол
олио за пържене

За плънката:
пушено месо
кисели краставички



Начин на приготвяне:

Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите, обелваме  и ги настъргваме на ренде. Прибавяме сиренето, 2 яйца, ситно нарязания лук, чубрица, черен пипер и сол. Оформяме кюфтета, като по средата поставяме от плънката. Овалваме в брашно и разбито яйце и пържим в нагорещено олио. Изпържените кюфтета поставяме на салфетка да попие мазнината.





вторник, 25 юни 2013 г.

Салата от миди





Фосфорът в мидите  поддържа киселинния баланс в тялото и регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен не само за нервната система, мозъка, костите и зъбите, но и за целия физиологичен процес (при редовна консумация на миди непременно се сдобиваш с ореол на щастието, вероятно е дори да засветиш като планктон, особено ако си попаднал на пресни.
Мидите са богати на цинк, който помага на загорялата от слънцето ни кожа да не се обезводни. Да не пропускаме факта, че всеки обитател на дълбините на морето и океана е източник на така необходимия за нормалното функциониране на щитовидната жлеза йод.
Месото на морските дарове е с пъти по-ниска калоричност в сравнение с месото на сухоземните животни. Междувременно китайската медицина препоръчва срещу косопад да се похапва мидена супа! За мидите разказват още, че са чудесно средство за възбуждане и предизвикват сексуален апетит … това последното е по литературни данни, нямам такива наблюдения!
Така че ако вече те е обзел неудържимият глад: Естествено по-добре е да са пресни. Под черупките ядката е сивкаво-кремава, жълто-кафява или бледо оранжева, с мирис на море
Мидите се измиват добре и се слагат в тенджера с бучка масло, посветени препоръчват да се добави и вино. Варят се на силен огън, докато се отворят. Тенджерата се разтърсва няколко пъти по време на варенето.
Каквото и да им се случи след това, оставаш им верен докрай – сиренца, зехтин, маслини, морски дарове, лимони. Дори се усмихваш, ако ти хрусне в устата; и се заричаш скоро и ти да отидеш на мидобер, после на тенекия на плажа…. Да не забравяме, че бисерът в мидите се образува от попаднала в тях песъчинка!




Продукти:
200 гр. изчистени миди
1 средна глава лук
магданоз
1 лимон
5-6 маслини



за соса:
100 мл. олио
2 скилидки чесън
магданоз
сока от 1 лимон
сол
Приготвяне на соса:
Смесваме всичко и пасираме с пасатора.



Начин на приготвяне:
Приготвяме канапе от нарязания на ивички лук, омесен със ситно нарязания магданоз. Върху него нареждаме мидите. Украсяваме с маслините и лимона. Поливаме със соса.







неделя, 23 юни 2013 г.

Шарлота с праскови

Продукти за 5 порции:
500 гр. праскови
400 гр. прясно мляко
3 яйца
100 гр. захар
2 ванилии
300 гр. бишкоти
масло за намазване на формите







Начин на приготвяне:
На дъното и по стените на намазаните с масло форми, подреждаме бишкотите.
Напълваме ги с ред обелени и нарязани на ситно праскови,  ред нарязани бишкоти и пак ред праскови.
В затопленото мляко прибавяме захарта, яйцата и ванилията и разбиваме с миксер.
Изсипваме зместа във формите и печем на водна баня на 200 градуса около 30 мин.
Гарнираме със сметана или сладолед и праскови.



Чеснови попчета с доматен сос

Продукти:
1 кг. попчета
царевично брашно за овалване
1 кг добре узрели домати
1 голяма глава лук
чесън
дафинов лист
черен пипер
мащерка
магданоз
50 гр. масло за соса
олио за пържене



Начин на приготвяне:
Поставяме в олиото 4-5 намачкани скилидки чесън да се запържат. Изваждаме ги и изпържваме попчетата, пресварително оваляни в царевично брашно.


Приготвяне на соса:
Настъргваме доматите и лука на ренде, привавяме чесън, дафинав лист, черен пипер,  мащерка, масло и поставяме на котлона да поври  докато соса се сгъсти. С готовия сос заливаме изпържените попчета и наръсваме със ситно нарязан магданоз.