This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

събота, 31 август 2013 г.

Скумрия в билков сос


Продукти:
4 скумрии
4 с.л. масло
риган, розмарин, босилек
сол

За соса:
400 гр. сметана
пресен лук
риган, розмарин, босилек





Начин на приготвяне:
Почистваме рибите, осоляваме ги, поръсваме с подправките и  ги овиваме по отделно в алуминиево фолио, като във всяка слагаме по една с.л. масло. Печем на 250 градуса за около 15 мин. След като  изстинат рибите, внимателно отваряме фолиото и изсипваме отделилия се сок в тиган. Нарязваме перата лук, задушаваме и добавяме с подправките.Прибавяме сметаната. С получения сос заливаме всяка риба.



сряда, 28 август 2013 г.

Грис халва по индийски


за половин доза
300 мл прясно мляко
150 гр захар
100 гр масло
115 гр грис
100 гр стафиди
шепа орехи и бадеми
щипка индийско орехче
1 к.л. смлян кардамон




Слагаме млякото да заври. В горещото масло запържваме останалите продукти докато придобият леко кафяв цвят и започнат да се отделят от съда. На струйка изсипваме млякото и бъркаме до сгъстяване. Изсипваме в тавичка, заравняваме и оставяме да се охлади. 
.mama-gotvi.org/

php?

неделя, 25 август 2013 г.

Ябълков кейк с орехи

Продукти

За тестото
4 яйца
150 г захар
12 с.л. олио
280 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
100 г орехи
200 г кисело мляко

2-3 ябълки
125 г краве масло
160 г брашно
3 с.л. захар
пудра захар за поръсване





Начин на приготвяне:
Смесваме яйцата със захарта и олиото, разбиваме докато сместа побелее и увеличи обема си. Пресяваме брашното с бакпулвера, прибавяме ги към яйчената смес.
Смиламе орехите с малко захар, прехвърляме ги при останалите продукти заедно с киселото мляко.
Размесваме, изсипваме в предварително намаслена и набрашнена тава с диаметър 26 см. Печем на 200 градуса в продължение на 15 мин.
Разтопяваме кравето масло, поръсваме с брашно и захар. Разбъркваме до получаването на хлебни трохи.
Почистваме и обелваме ябълките, нарязваме ги на филийки. Подреждаме ги върху полуизпеченото тесто, отгоре покриваме с хлебните трохи. 
Печем на 200 градуса за още 30-40 мин. Изчакваме кейка да се охлади. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
Източник: Zvezdev.com






петък, 23 август 2013 г.

Пържоли с гъбен сос

Продукти:
4бр. котлетни пържоли
500 гр пресни гъби печурки
200 гр. бяло вино
черен пипер
1 с. лъж. брашно





Начин на приготвяне:
Посоляваме и наръсваме с черен пипер пържолите. Поставяме ги в тавичка, заливаме с 200 гр. вода и малко олио и печем на фурна на 180 градуса от двете страни.
В отделен съд нарязваме измитите гъби, посоляваме ги и задушаваме около 10 мин. Прибавяме бялото вино, черен пипер, изпечените пържоли,  соса от печено и оставяме да поври до омесване на гъбите. По този начин пържолите поемат от соса и се овкусяват. След това изваждаме пържолите и прибавяме размитото брашно, разбъркваме, връщаме пържолите и оставяме да заври, след което ги отнемаме от огъня. Поднасяме с лимонче!







Сладко от смокини


Продукти за 1 доза:
60 бр. узрели твърди смокини
1 кг. захар
1 пак. лимонтозу


Начин на приготвяне:
Обелваме внимателно смокините и ги нареждаме в съда в който ще ги варим. Поръзваме ги със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Докато престояват те си пускат сок и захарта почти се разтапя. Слагаме ги да поврат около 20 мин. и ги отстраняваме от огъня. Сладкото се вари на слаб огън без да се разбърква.Оставяме да се охлади. След това пак ги поставяме да поврат още 20 мин. и ги оставяме да престоят 24 часа. На другия ден слага ме сладкото на огъня и го сваряваме на бавен огън. Готово е когато капка от сокчето не се разтича в чинийка, когато е охладено. Накрая прибавяме лимонтозуто и внимателно разбъркваме.
От една доза сладко излизат около три бурканчета. Аз направих три дози!
Използвам го за гарниране на палачинки!





вторник, 20 август 2013 г.

Пирог със смокини

60 гр. масло
250 гр. кисело мляко
2 яйца 
75 гр. захар
ванилия, щипка сол 
настъргана портокалова кора 
20 мл. ром
200 гр. грис
2 ч.л. бакпулвер
6 узрели смокини












Киселото мляко се разбиваме  с яйцата, захарта, подправките, солта и рома.
Към тях на тънка струя  добавяме  растопеното масло.
Гриста  смесваме  с бакпулвера и  добавяме  към сместа.
В намаслена и поръсена с галета форма (24 см.)  изливаме  тестото, отгоре  подреждаме нарязаните на половинки смокини с разреза нагоре и леко  притискаме. 
Печем около 45 минути на 180 градуса.






Домашна лютеница




Вече наближава краят на лятото и идва сезонът за приготвяне на домашна зимнина. В нашето семейство е традиция приготвянето на домашна лютеница. Става много вкусна и е приготвена от естествени продукти. Уханието на домашната  лютеница е незабравимо, а кой може да и устои.

Приготвянето на домашна лютеница е дълъг и сложен ритуал, който отнема 2 дни. Но пък си заслужава.




Представям ви нашата рецепта:

Продукти за 1 доза:
20 кг. червен пипер
10 кг. домати
10 кг. патлажан
1 л. олио
1 кг. захар
200 гр. сол











Приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и семето.
Изпичаме ги, обелваме ги и мелим с машинка за месо.
Изпичаме патлажаните, обелваме ги и също ги смиламе с машинката.
Обелваме доматите, смиламе ги и ги прецеждаме през тензух докато пада само бистра вода.
Прибавяме всичко в голяма тава, слагаме на огъня и започваме да бъркаме, за да не загори.
След около 10 мин. прибавяме олиото на тънка струйка при непрекъснато бъркане, солта и захарта. Аз слагам 1 кг. захар /не е много/ и лютеницата става много вкусна.
Лютеницата е готова, когато дървената бъркалка остави следа на дъното на тавата.
Махаме тавата от огъня и изчакваме да поизстине.
Ние я обичаме без подправки.
Половината лютеница напълвам в бурканчета, а другата половина пазирам с пасатора. Напълвам и нея в бурканчета.
Единият ми син харесва едро смляна, а другият пасирана.
От тази доза се получават около 60 бурканчета от 200 мл.
Затваряме ги и стерилизираме около 15 мин.

Да Ви е сладко!


неделя, 11 август 2013 г.

Смути със смокини






Продукти:
100 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
1 с.л.мед



Смесваме всички продукти и пасираме докато се получи еднородна смес.



четвъртък, 1 август 2013 г.

Лучник

За тестото:
1 яйце
150 гр. кисело мляко
150 мл. хладка вода
1 с. лъж. сол
1 ч. лъж. захар
2 с. лъж. олио
20 гр. прясна мая
брашно около 500 гр.


За плънката:
5-6 големи глави лук
500 гр. кайма
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица



Начин на приготвяне:
Размиваме маята в хладката вода, прибавяме солта, и захарта и разбъркваме. Прибавяме останалите продукти и замесваме средно меко тесто, което оставяме да втаса. 
През това време приготвяме плънката: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко мазнина. Прибавяме каймата като разбъркваме с вилица за да стане на трохи. Слагаме подправките и оставяме да изстине. 
След като втаса тестото, разделяме го на три части. Едната част разточваме на кора малко по -голяма от тавата. поставяме кората в намазнената тава, прибавяме плънката, завиваме краищата навътре. Разточваме втората част и я поставяме отгоре. Надупчваме с вилица. В третата част поставяме ситно нарязан шпеков салам, омесваме добре и правим малки топчета, които нареждаме по ръба на тавата. Оставяме да втаса за около 20 мин. и печем на 180 градуса.