Необходими продукти:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
2 ванилии
масло за намазване
брашно за поръсване
за крема:
10 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
300 г краве масло
40 г желатин на гранули
2 с. л. нишесте
2 ванилии
за глазурата:
200 г черен шоколад
50 г краве масло
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
2 ванилии
масло за намазване
брашно за поръсване
за крема:
10 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
300 г краве масло
40 г желатин на гранули
2 с. л. нишесте
2 ванилии
за глазурата:
200 г черен шоколад
50 г краве масло
1. Яйцата за тестото се разбиват със захарта. Добавя се пресятото с ванилията брашно и се разбива до еднородна смес.
2. Тестото се изсипва в намазана с масло и набрашнена дълбока форма за торта. Заравнява се добре и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути, до златисто. Оставя се да изстине и се разрязва надлъжно надве.
3. Нишестето се разтваря в супена лъжица вода. В дълбока купа се разбиват жълтъците от яйцата за крема с половината от захарта и ванилията. Налива се млякото, разбива се, добавя се нишестето и отново се разбива до еднородна смес.
4. Купата се слага на водна баня и кремът се бърка докато се сгъсти. След това се оставя да изстине, като се шокира в купа с лед.
5. Добавя се размекнатото масло и се разбива с миксер до пухкава смес.
6. Желатинът се залива със 150 мл вода и се оставя да набъбне за 20 минути. След това се разтваря при непрекъснато бъркане на водна баня или на много слаб огън. Ако е необходимо, се прецежда.
7. Белтъците се разбиват с останалата захар. Добавят се към крема и хубаво се разбърква. Желатинът се темперира с малко от крема и се добавя в купата.
8. Единият блат се поставя във форма, залива се с крема и се покрива с втория блат. Тортата се оставя да се охлади за 4–5 часа в хладилник.
9. Шоколадът за глазурата се разтопява с маслото на водна баня. Тортата се залива отгоре със сместа. Оставя се да стегне и се сервира.
0 коментара:
Публикуване на коментар