Продукти:
4 яйца
100 г масло
3 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. какао
2 ч. л. бакпулвер
7 - 8 капки ванилова есенция
кората на 1 лимон
100 г масло
3 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. какао
2 ч. л. бакпулвер
7 - 8 капки ванилова есенция
кората на 1 лимон
за глазурата:
натурален шоколад
5 - 6 с. л. прясно мляко
5 - 6 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Мекото масло се разбива в миксер на ниска скорост за 2 - 3 мин., докато стане пухкаво. Постепенно при маслото се изсипва и захарта и се разбива още 1 - 2 минути. Прибавя се есенцията и настърганата лимонова кора. Разделят се жълтъците от белтъците на яйцата, жълтъците се прибавят в купата един по един с тестото и се разбиват с миксера още няколко минути. Брашното се пресява и започва да се добавя постепенно на части към тестото, като се добавя и млякото, като редуваме брашно, мляко, докато всичко се смеси добре. Отделените в суха купа белтъци се разбиват на сняг и постепенно, на три пъти, се прибавят към тестото, като се разбъркват вече със шпатула, а не с миксера. 1/2 от готовото тесто се прехвърля в друг съд и му се прибавя постепенно какаото, докато напълно се поеме. В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс се поставя част от какаовото тесто, до него се слага от бялото тесто, след това пак от какаовото, до него пак от “бялото” и така се редуват (шахматно), докато и двете се разпределят във формата. Пече се продължително, около 40 - 50 мин. в загрята до 170 C фурна. Глазурата се приготвя като в тенджерка, на слаб огън, се разтопява шоколада с 4 - 5 с. л. мляко и се нанася върху изстиналия кекс.
0 коментара:
Публикуване на коментар