Необходими продукти
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая (може и на кубче)
- 80 г захар
- 1 яйце
- 150 г мляко (хладко)
- 150 г краве масло
- 1 щипка сол
- 150 гр златни стафиди
- 150 гр черни стафиди
- 100 бадеми (едро нарязани)
- 50 гр захаросани кори от портокал
- 50 г захаросани лимонови корички
- 1/3 ч. л. кардамон
- 2/3 ч. л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. канела
- 80 г краве масло (горещо) за намазване
- 80 г пудра захар за поръсване
- малко ром
- 1 пакетче суха мая (може и на кубче)
- 80 г захар
- 1 яйце
- 150 г мляко (хладко)
- 150 г краве масло
- 1 щипка сол
- 150 гр златни стафиди
- 150 гр черни стафиди
- 100 бадеми (едро нарязани)
- 50 гр захаросани кори от портокал
- 50 г захаросани лимонови корички
- 1/3 ч. л. кардамон
- 2/3 ч. л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. канела
- 80 г краве масло (горещо) за намазване
- 80 г пудра захар за поръсване
- малко ром
Начин на приготвяне:
1. Сложете двата вида стафиди в подходяща купа и поръсете с рома. Покрийте плътно и оставете известно време, за да поемат добре.
2. В купа сложете хладкото мляко и захарта и размийте маята. Оставете да „кипне” . През това време сложете брашното, омекналото масло, солта и яйцето в голям съд, където ще правите тестото. Когато маята е готова, добавете и нея. Размесете добре всички съставки, като трябва да се получи гладко тесто, но не твърде меко. Покрийте с кърпа и оставете да си почива около 30 минути.
3. Добавете подправките, стафидите и захаросаните корички, бадемите. Омесете отново и оформете тестото във формата на щолен. Оставете за около 45 минути.
4. Прехвърлете сладкиша в тава, покрита с хартия за печене и печете в загрята на 170 градуса фурна, за около 45 минути.
5. Когато щоленът е готов, го намажете добре с разтопено и горещо масло и плътно поръсете с пудра захар. Увийте го в алуминиево фолио. Оставете го да престои няколко дни.
6. Разопаковайте и отново поръсете с пудра захар. Сервирайте щолена, нарязан на тънки филийки.
1. Сложете двата вида стафиди в подходяща купа и поръсете с рома. Покрийте плътно и оставете известно време, за да поемат добре.
2. В купа сложете хладкото мляко и захарта и размийте маята. Оставете да „кипне” . През това време сложете брашното, омекналото масло, солта и яйцето в голям съд, където ще правите тестото. Когато маята е готова, добавете и нея. Размесете добре всички съставки, като трябва да се получи гладко тесто, но не твърде меко. Покрийте с кърпа и оставете да си почива около 30 минути.
3. Добавете подправките, стафидите и захаросаните корички, бадемите. Омесете отново и оформете тестото във формата на щолен. Оставете за около 45 минути.
4. Прехвърлете сладкиша в тава, покрита с хартия за печене и печете в загрята на 170 градуса фурна, за около 45 минути.
5. Когато щоленът е готов, го намажете добре с разтопено и горещо масло и плътно поръсете с пудра захар. Увийте го в алуминиево фолио. Оставете го да престои няколко дни.
6. Разопаковайте и отново поръсете с пудра захар. Сервирайте щолена, нарязан на тънки филийки.
0 коментара:
Публикуване на коментар