събота, 27 декември 2014 г.

Зимна торта с фондан



Днес моят съпруг има рожден ден!
Зимна торта за най-готиния съпруг!

Когато говорим за торта, която след това ще бъде декорирана с фондан, трябва да се съобразите с някои важни правила:
1.      Първо печете блат и правите крем. Измазвате и редите блат, крем и т.н. като завършвате с блат отгоре. Ако не искате да отделяте твърде много време и усилия, можете да използвате готови пандишпанови блатове. Важно е блатът, който е най-отгоре да не е сиропиран, а блатовете отдолу да са сиропирани съвсем леко по 5 с. лъж. сироп на блат! Можете да използвате и готови кремове, но не пудинги, тъй като те са топли. Трябва ви 1 пак.студен крем, който да смесите с прясно мляко и 500 мл. сладкарска сметана за повече плътност. Кремът трябва да бъде достатъчно гъст- ако гребнете с лъжица от него и я обърнете, консистенцията не трябва да изтича. Оставете кремът  да стегне в хладилника за 1 час.



2.      Задължително е да „опаковате” тортата с борд от блат. За целта купете готови правоъгълни блатове  Измерете борда на тортата и изрежете необходимите парчета със същата големина и „облечете” стегнато тортата от всички страни.


3.      След това трябва да измажете тортата от всички страни с маслен крем. За                  него ще са ви необходими 200 гр. истинско краве масло /не маргарин/ , 2 суп. лъж. прясно мляко или вода  и две чаени чаши  пудра захар, може да сложите и повече захар, важното е дълго да я разбивате с маслото, докато се получи много пухкав крем. Внимателно намажете тортата от всички страни с крема на тънък слой. Това се прави за да се изолира вътрешността за да не се топи фонданът, който ще сложим по-късно.


4.      Измазаната с маслен крем торта престоява в хладилник 5-6 часа. След това я покривате с „чаршаф” от фондан – напудряте ръцете си с нишесте, разстилате фондана с точилка. Когато покривате тортата с него, внимавате да не остава въздух. Заграждате неравностите с шпатула, и изрязвате излишния фондан. Оставяме тортата в хладилник за още един час. След това можете да я декорирате с фигурки.


0 коментара:

Публикуване на коментар