събота, 11 април 2015 г.

Козунак със заквасена сметана


Продукти за 2 козунака:
3 яйца + 1 белтък
200 гр. захар
200 гр. заквасена сметана
2 пак. суха мая или 40 гр. прясна мая
1 щипка сол
3 суп. лъж. ракия
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
2 суп. лъж. сок от портокал
2 ванилии
80 гр. масло + 80 мл. олио
750 гр. пресято брашно
стафиди

за намазване:
1 жълтък
1 суп. лъж. прясно мляко

за наръсване:
захар
200 гр. едро счукани орехи



Начин на приготвяне:
Затопляме маслото смесено с олиото. оставаме го да се охлади.
Разбиваме трите яйца и единия белтък заедно със захарта, прибавяме заквасената сметана, двете пакетчета суха мая и разбиваме добре. Прибавяме щипка сол, кората от един лимон, кората от един портокал, 2 суп. лъж. портокалов сок, ванилията, 3 суп. лъж. ракия  и разбъркваме.
Прибавяме малко по малко от брашното и замесваме тесто. Когато тестото поеме цялото количество брашно продължаваме да месим с мазнината докато тестото поеме цялото количество мазнина. Омесваме добре и след това поставяме тестото в дълбок съд намазан с олио да втаса докато удвои обема си.
Когато тестото е готово оформяме козунаците, като можем да им прибавим различна плънка - стафиди, локум, шоколад, орехи. Поставяме ги във форми и пак оставяме да втасат за около 15-20 мин.
Втасалите козунаци намазваме с жълтък разбит с 1 суп. лъж. прясно мляко. Поръсваме със захав и орехи и печем на 180 градуса до готовност.







1 коментара:

Леле, звучи много апетитно тази рецепта! По Великден задължително трябва да го пробвам! Благодаря Ви!

Публикуване на коментар