петък, 19 декември 2014 г.

Захарен фондан



Продукти:
2 пак. желатин
120 мл. вода
240 мл. глюкоза
2 чаени лъж. глицерин
2 кг. пресята пудра захар
1/2 чаена лъж. лимонтозу



Желатинът се разтваря в студена водата и се оставя да набъбне. След това на водна баня се затопля докато се втечни. Глюкозата се затопля и се смесва с  глицерина. Прибавя се към желатина и се разбърква добре. Оставя се да изстине. 1/2 от пресятата пудра захар  се сипва в дълбок съд, прави се кладенче и в него добавя желатиново-глюкозната смес. Разбърква се добре, докато се получи гладка и плътна каша. След това се добавя внимателно от пудрата захар и се бърка докато започне да се получава лепнещо тесто. Меси се както се замесва питка. Когато тестото стане гладко и лепне съвсем леко се завива плътно в свежо домакинско фолио и се оставя за един ден на стайна температура , а не в хладилник. На следващия ден се отвива и при нужда се доомесва с още малко пудра захар.

Правила при приготвянето на захарен фондан
Правило 1: Качествена пудра захар - за съжаление на българския пазар трудно се открива такава. Оказва се, че някои марки имат някакъв антислепващ елемент  в себе си, което не позволява "спойката". Ако я изсипете и се вдигне облак прах и всичко побелява, хич не се захващайте с нея. Марките "Крина" и "Биосет" направо ги отпишете :) с тях винаги съм имала проблеми.   На "Захира" / но не винаги/, "Оберон" и "Примо" на Кауфланд са подходящи за тази цел. Фирма "Илчовски" Варна имат страхотна пудра захар, но се продава само в торби по 5кг.
Правило 2: Винаги пресявайте пудрата захар поне по 2 пъти.
Правило 3: Никога не слагайте всичката пудра захар наведнъж. Най-добре първо сложете половината количество от посоченото в рецептата и после добавяйте постепенно.
Правило 4: След като първоначално разбъркате част от глюкозата, желатина, глицерина и пудрата захар, изчакайте сместа да изстине и тогава добавяйте още пудра. Топлата глюкоза поема повече пудра, но като изстине и се превръща в камък.
Правило 5: Винаги замесвайте тестото поне едно денонощие по-рано.
Правило 6: Оставете тесто леко лепнещо. Завийте го в свежо домакинско фолио и го оставете да пренощува. На следващия ден го размесете отново и чак тогава, ако има нужда добавете още пудра захар.
Правило 7: Разточвайте върху гладка повърхност, може и върху мушама. Преди да разточите фондана, наръсете повърхността обилно с пудра захар или натурално нишесте.
Правило 8: Ако сместа ви е станала много твърда я затоплете леко в МВ. Намажете ръцете си с няколко капки глицерин и размесете отново.
Правило 9: Винаги измазвайте тортата хубаво с маслен крем или, който трябва да бъде добре изравнен и да стегне преди да сложите фондана. С каквото и друго да я намажете има опасност фондана да се разтопи.
Правило 10: Винаги разточвайте два пъти по-голяма площ отколкото ви е площта на тортата+страните, за да не ви се получат плисета отстрани.
Ето и рецептата. Когато я приготвяте за първи път ви съветвам да си направите 1/2 доза, която ще ви стигне да покриете малка и не много висока торта.

0 коментара:

Публикуване на коментар