вторник, 9 април 2013 г.

Типов хляб



Продукти:
1/2 кубче мая /15 гр./
80 мл. хладка мая
1 кг. типово брашно
1/2 с.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. мед
1 с.л. прясно мляко
200 мл. хладка вода





Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 80 мл. хладка вода и забъркваме гъста кашичка с малко брашно. Оставяме да втаса на топло  за около 15 мин. Изсипваме брашното в тава и правим по средата кладенче. В отделен съд смесваме хладката вода с млякото, меда, олиото и солта. Разбъркваме добре и изсипваме в кладенчето от брашно, прибавяме втасалата мая и замесваме меко тесто. Намазваме го с олио и оставяме да втаса на топло за 1- 1 1/2 часа. След това омесваме тестото с малко брашно и оформяме хляба в желаната форма. Поставяме го в намаслена тавичка и оставяме пак да втаса за около 20-30-мин. Прорязваме на няколко места с къдрав нож и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин., а след това на 180 градуса за 20 мин. Когато хлабът е готов трабва да го извадим от тавичката и да го охладим за около 1 час.

0 коментара:

Публикуване на коментар