вторник, 23 април 2013 г.

Козунаци



Продукти за 5 козунака:
500гр. прясно мляко
450гр. за
200 гр. разтопено масло /мас/
200 мл. олио
12 яйца
50 гр. мая
3 суп. лъж. ракия
настъргана лимонова кора от 2 лимона
настъргана портокалова кора от 2 портокала
брашно около 2 кг или колкото поеме




Начин на приготвяне:

В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти.
Поръсваме маята с 1щ.сол и 1щ.захар, прибавяме 1/2 чаша прясно мляко и замесваме с брашно до гъста каша. Оставяме да втаса. През това време разбъркваме яйцата със захарта и прибавяме затопленото мляко. В отделен съд смесваме разтопеното масло с олиото и прибавяме към яйчно-млечната смес половината от мазнината. Останалата половина оставяме за омесване на тестото. Прибавяме и втасалата мая и замесваме меко тесто. След това продължаваме с месенето като потапяме ръце в мазнината и месим докато свърши. Поставяме омесеното тесто на топло да втаса. След това расточваме един фитил тесто, намазваме го с шипков мармалад, навиваме и усукваме. Приготвяме си три такива фитила и оплитаме козунак. По същия начин и следващите козунаци като плънката може да е и с шоколад или канела размесена със захар. Оставяме козунаците да втасат. След това ги намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар и забождаме предварително попарени и обелени бадемчета /може и филирани бадеми/. Печем на умерена фурна.


Да Ви е сладко!
Майсторският козунак е бухнал като хубава жена, казват познавачите и в двете области:) Днес миризмата на козунаци ефирно се носи навсякъде. Тя се проточва от селски къщи, баничарски цехове, градски апартаменти и дори виенски сладкарници. Идва Великден и този благороден продукт се превръща в постоянно присъствие във всеки ден. Народът забравя диети и наднормено тегло, за да хапне поне едно парче от божествения сладкиш. За здраве и добър живот.


Според изискванията на майсторите-сладкари, козунакът трябва да е добре бухнал и да се къса „на конци“. Често към тестото се добавят орехи, бадеми, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, мармалад.

Козунакът по традиция се замесва рано сутринта в събота през страстната седмица от Великден. Консумацията му, разбира се, може да започне чак в неделя, след Възкресение.

Маята за козунака се замесва с брашно, прясно мляко, щипка готварска сол и щипка захар при температура 28-30 градуса.

След като сместа шупне, се добавят още брашно, яйца, захар, мляко и подправки. Меси се продължително време и се оставя на топло да увеличи обема си двойно, като за целта може да се сложи на водна баня.

Не трябва да се прекалява със захарта, защото в по-голямо количество тя пречи на бухването на тестото.

След като то втаса, от него се оформят дълги фитили, които се сплитат на плитка, за да стане козунакът на конци. Пече се на умерен огън в предварително загрята фурна.

Формата на козунака най-често е кръгла или продълговата, а големината му е по желание.

Важно е значението на обредния хляб: Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.


0 коментара:

Публикуване на коментар