четвъртък, 11 април 2013 г.

Хляб с орехи



Продукти:
250 мл. вода
2 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
50 гр. орехи
750 гр. типово брашно
15 гр. мая






Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 80 мл. хладка вода и забъркваме гъста кашичка с малко брашно. Оставяме да втаса на топло  за около 15 мин. Изсипваме брашното в тава и правим по средата кладенче. В отделен съд смесваме хладката вода , меда, олиото и солта. Разбъркваме добре и изсипваме в кладенчето от брашно, прибавяме втасалата мая и замесваме меко тесто. Намазваме го с олио и оставяме да втаса на топло за 1- 1 1/2 часа. След това омесваме тестото,  прибавяме счуканите орехи и  оформяме хляба в желаната форма. Поставяме го в намаслена тавичка и оставяме пак да втаса за около 20-30-мин. Прорязваме на няколко места с къдрав нож и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин., а след това на 180 градуса за 20 мин. Когато хлябът е готов трябва да го извадим от тавичката и да го охладим за около 1 час.


0 коментара:

Публикуване на коментар