вторник, 25 юни 2013 г.

Салата от миди





Фосфорът в мидите  поддържа киселинния баланс в тялото и регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен не само за нервната система, мозъка, костите и зъбите, но и за целия физиологичен процес (при редовна консумация на миди непременно се сдобиваш с ореол на щастието, вероятно е дори да засветиш като планктон, особено ако си попаднал на пресни.
Мидите са богати на цинк, който помага на загорялата от слънцето ни кожа да не се обезводни. Да не пропускаме факта, че всеки обитател на дълбините на морето и океана е източник на така необходимия за нормалното функциониране на щитовидната жлеза йод.
Месото на морските дарове е с пъти по-ниска калоричност в сравнение с месото на сухоземните животни. Междувременно китайската медицина препоръчва срещу косопад да се похапва мидена супа! За мидите разказват още, че са чудесно средство за възбуждане и предизвикват сексуален апетит … това последното е по литературни данни, нямам такива наблюдения!
Така че ако вече те е обзел неудържимият глад: Естествено по-добре е да са пресни. Под черупките ядката е сивкаво-кремава, жълто-кафява или бледо оранжева, с мирис на море
Мидите се измиват добре и се слагат в тенджера с бучка масло, посветени препоръчват да се добави и вино. Варят се на силен огън, докато се отворят. Тенджерата се разтърсва няколко пъти по време на варенето.
Каквото и да им се случи след това, оставаш им верен докрай – сиренца, зехтин, маслини, морски дарове, лимони. Дори се усмихваш, ако ти хрусне в устата; и се заричаш скоро и ти да отидеш на мидобер, после на тенекия на плажа…. Да не забравяме, че бисерът в мидите се образува от попаднала в тях песъчинка!




Продукти:
200 гр. изчистени миди
1 средна глава лук
магданоз
1 лимон
5-6 маслини



за соса:
100 мл. олио
2 скилидки чесън
магданоз
сока от 1 лимон
сол
Приготвяне на соса:
Смесваме всичко и пасираме с пасатора.



Начин на приготвяне:
Приготвяме канапе от нарязания на ивички лук, омесен със ситно нарязания магданоз. Върху него нареждаме мидите. Украсяваме с маслините и лимона. Поливаме със соса.







2 коментара:

Приказка станаха! Много благодаря за насоката :)

И аз благодаря за...насоката!
Ракията беше сипана,а мидите готови(сварени,изчистени и вече поизстинали) и...липса на магданоз-ужас.Мързи ме да сляза до зеленчуковия.Компенсирах с люта чушка;) И тъй--канапето от една глава стар лук,отгоре мидите,20-ина маслини(самоволно увеличих бройката),половин лимон на тънки шайби,накълцани пера от пресен/зелен чесън и пресен/зелен лук,ситно накълцана свръх люта чупка,2 червени репички на филийки,сол и черен пипер.
Соса--чорбица от сварените миди,зехтин,сока на половин лимон и 4-5 стрити скилидки чесън и малко стрити орехови ядки.Още сол и черен пипер и...няколко препечени филийки хляб,да си ги фондютвам в сосчето:)))
Кръстих си ъпгрейдваната рецепта:"миди-щурец" ,турих няколко празни мидени черупки отстрани на чинията да ми чернеят красиво и...
Наздраве!

Публикуване на коментар