сряда, 22 май 2013 г.

Домашно овче кисело мляко





Сваряваме  прясното мляко на водна баня. Разсипваме  го в буркани. Аз го правя в компотени. Поставяме  бурканите на място където няма да ги пипаме поне 4,5 часа върху одеало или друга дебела завивка. Оставяме  млякото да поизстине до толкова, че като потопиме пръста  си, да търпи на топлото. На всеки буркан слагашме 1 с.л. кисело мляко /разбито с лъжичка/ и разбъркваме. По-добре е  закваската да е  от домашно мляко, но става и с купено. Затваряме буркана с пласмасова капачка да не се разлива. Завиваме  буркана с одеалото, за да се запази топлината на млякото. След няколко часа проверяваме дали се е стегнало. След това го поставяме в хладилника.



Кисело мляко е национален млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото В широк мащаб то се произвежда и в другите балкански страни, а напоследък и в други страни по света поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията на кисело мляко-Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите. Всяка една от двете бактерии има своята роля в процеса на ферментацията. Процесът на ферментация приключва по естествен път, чрез охлаждане. При няколкодневен престой на топло (извън хладилник) ферментацията продължава, млякото вкисва, вкусът става неприятно кисел.


0 коментара:

Публикуване на коментар