четвъртък, 30 май 2013 г.

Домашен катък


Време е за домашен катък!
Всяка година си купувам  овче прясно мляко от производители и си приготвям домашно овче кисело мляко, домашно овче сирене и домашен катък.








Ето рецепта за домашен катък, която съм научила от моята свекърва:

Продукти:
5 л. прясно овче мляко
2 пълни суп. лъжици домашно овче кисело мляко
6-7 капки мая за сирене
250-300 гр. домашно овче сирене /може и без сирене/
3 суп. лъжици сол



Начин на приготвяне:
Слагаме млякото на водна баня и оставаме да ври около 2 часа. Охлаждаме го докато стане топличко, НЕ горещо. В отделна купичка прибавяме солта, киселото мляко, маята и малко прясно мляко и разбъркваме добре за да се разтопи солта, Изсипваме в тенджерата с прясното мляко и разбъркваме добре. Прибавяме натрошеното сирене /може и без сирене/ и пак разбъркваме добре. Поставяме капака на тенджерата и оставяме 12 часа /1 нощ/ да престои. След това се разбъква /трябва да е сгъстено/ и се изсипва в тензух. Поставя се да се изцеди хубаво, като тензуха се завързва с връвчица. След като се изцеди, катъка се поставя в буркани и се слага в хладилника да се охлади, след което е готов за консумация.
Много е вкусен!






Краставиците и доматите са домашно производство от парника в градината!

2 коментара:

Моля Ви,имам безумната амбиция да произвеждам катък по всяко време на годината,с цел да съумея да го пласирам на пазара,и то в кипър,защото там живея и се занимавам с отглеждане и угояване на овце,бих желала да постигна желания ефект на Българския традиционен катък,за да се наложа на пазара като производител,моля Ви за съвет,и евентуално рецепта,ще ви бъда благодарна..и не само това!

uspiahte li da napravite katuka i nalojite na pazara ;)

Публикуване на коментар