петък, 24 май 2013 г.

Домашно овче сирене


За 1 кг: 4-5 л мляко, 20-25 капки мая за сирене.
Прясното мляко затопляме до температура 30-35˚ С (ако потопите малкия си пръст в млякото и можете да го задържите, без млякото да ви пари - температурата е подходяща). Прясно издоеното мляко се заквасва при температурата на доенето. Към затопленото мляко  добавяме маята. Тъй като се предлагат различни видове мая, спазвайте указанията за необходимото съотношение, които са отбелязани на опаковката.
Заквасеното мляко  оставяме на топло да се стегне (около 2 1/2 часа, завито с одеяло). Съсиреното мляко придобива консистенцията на крем карамел. Може да се пробва, като потопим обратната страна на пръста си — ако по него не полепва мляко, то е готово. Нарязваме и се изсипваме в торба от тензух или в гевгир, покрит с тензух. Оставяме  за няколко часа да се отцеди, след което   притискаме отгоре, за да се отцеди напълно суроватката. След като престои 12 часа, сиренето е готово.Махаме тензуха и посоляваме с едра сол. Ако искате да узрее, трябва да го оставите 40 дена в 10 %-ов солен разтвор.
Получава се много вкусно сирене с аромат на  масло.

От същото мляко се приготвя и домашно кисело мляко и домашен катък.

2 коментара:

Овчето мляко, след слагането на маята, се оставя да се подсири при тази температура 32-35 градуса, за около половин до 1 час максимум, но в никакъв случай не трябва да се завива с нещо, а дори капака на тенджерата се оставя отворен. Казвам това защото иначе млякото се прегрява и после като разрежеш прясното сирене то е станало на шупли. В допълнение казвам, че овчето мляко се обработва основно през топлите месеци защото овцете само тогава дават мляко, зимата не дават, така , че в никакъв случай не трябва да се завива, завива се когато не се прави сирене, а се подквасва за кисело мляко.
Всичко това съм научил от баба ми на село и залагам двете си ръце.
След това както се е подсирило в тенджерата го нарязвате с нож на ситно за да пусне течността от него, ако е много топло в стаята ви може да го охладите (обаче след като се е подсирило) за около половин час както е в тенджерата като го потопите в студена вода, запушвате мивката. По този начин се подсигурявате, че няма да му е топло и няма да стане на шупли. Ако сте на село и го правите привечер по хлад, не е необходима тази охладителна процедура. Обработката на пресното сирене, веднага след подсирването трябва да се прави на хладно. Хубавото сирене обича да не му е топло. Ако живеете в панелка и в стаите е много топло, задължително трябва да го охладите с вода.
След това го изсипвате в тензух да се отцеди за 2 часа и направо после го режете на парчета в зависимост от съда в който ще зрее за 45 дена на хладно в мазе. Нареждате го в съда и всеки слой покривате на око с морска сол, сол първо и на дъното. Слагате върху него тежест, то после само си пуска течност която става на саламура. Не е необходимо да го пресовате, защото морската сол извлича от сиренето водата, която е реално саламурата, така правеше моята баба и ставаше супер сирене. Аз също си правя сирене. Пиша ви това, защото никъде не го казват по интернет. Надявам се да съм ви полезен. Пишете в тези коментари за обратна връзка.

Благодаря за съветите! И аз знам от баба ми, че шупли не бива да стават, защото например така сиренето мирише, но бях малка и не бях овладяла технологията от нея. Като чета тук си спомням, че и тя правеше тези неща.

Публикуване на коментар