Пшеничните кълнове са познати от хилядолетия като пълноценна и здравословна храна. Сама по себе си пшеницата е благодатна зърнена култура – има високо съдържание на витамини В1, фолиева киселина и ниацин (витамин PP, В3), фосфор, магнезий и хранителни влакнини. Източник на пантотенова киселина (витамин В5), желязо и цинк. Тя е един от най-важните натурални източници на витамин Е, чийто съдържание се увеличава около три пъти в процеса на покълването.
Кълновете са уникални с това, че са жива, пълноценна храна, при това с ниска енергийна стойност. Пшеничните кълнове са богати на ензими (антиоксидантни, храносмилателни и др.), хлорофил, лесноусвоими белтъци, въглехидрати и мазнини, витамини, минерали, хранителни влакнини. В сравнение със зеленчуците те имат 20-25 пъти по-високо съдържание на белтъци и други хранителни вещества.
Благодарение на високото съдържание на много полезни съставки с прочистващи, възстановяващи и защитни свойства пшеничните кълнове оказват благотворно влияние върху човека. Наред с пресните плодове, зеленчуци и сокове, те забавят процесите на стареене и в този смисъл имат подмладяващо действие. Като жива храна, покълналите семена ни даряват с енергия, необходима за възстановяването и поддържането на едно добро здравословно състояние.
Приложение: Пшеничните кълнове могат да се консумират самостоятелно, с плодове, плодови сокове, ядки, зеленчукови сокове, в салати, сандвичи, с намазани препечени филийки хляб. От тях може да се приготви сок, пшенично мляко, квас, вкусен пълнозърнест хляб, пица и др.
|
Повече кълнове в менюто, по-лесно отслабване. Покълналите зърна са лесноусвоими, с голямо съдържание на фибри и хранителни вещества. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Въпреки че всички са много здравословни, кълновете имат различни хранителни качества и свойства:
Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).
Ленени кълнове – благодарение на лененото масло, което съдържат, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни жени, деца в период на интензивен растеж и активно занимаващи се с фитнес. Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания.
Кълнове от леща – истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси.
Бобови кълнове – подсилват имунната система, тъй като са богати на натурални белтъчини, витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, бор).Понижават нивото на кръвната захар в кръвта, имат диуретично и антимикробно действие.
Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини.Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.
Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.
Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати.
Как се отглеждат кълнове в домашни условия?
Въпреки че в повечето супермаркети се продават “готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. За да се запазят ценните им свойства не бива да ги консумирате повече от 2-3 дни. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте “пресни”.
Източник: Розали
Ще познаете готовите покълнали зърна лесно. Всички те имат малки бели крехки кълнчета на върховете си. Няма смисъл да оставяте кълновете да порастват повече. Енергийната и хранителна стойност ще е същата.
|
2 коментара:
Do you have any ѵideo of that? I'd love to find out more details.
My page: payday loans - victoriasloans.co.uk
Hey theгe, You hаvе dοne a grеаt jоb.
I'll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.
Feel free to surf to my web blog ... payday loans
Публикуване на коментар