Вече наближава краят на лятото и идва сезонът за приготвяне на домашна зимнина. В нашето семейство е традиция приготвянето на домашна лютеница. Става много вкусна и е приготвена от естествени продукти. Уханието на домашната лютеница е незабравимо, а кой може да и устои.
Приготвянето на домашна лютеница е дълъг и сложен ритуал, който отнема 2 дни. Но пък си заслужава.
Представям ви нашата рецепта:
Продукти за 1 доза:
20 кг. червен пипер
10 кг. домати
10 кг. патлажан
1 л. олио
1 кг. захар
200 гр. сол
Почистваме чушките от дръжките и семето.
Изпичаме ги, обелваме ги и мелим с машинка за месо.
Изпичаме патлажаните, обелваме ги и също ги смиламе с машинката.
Обелваме доматите, смиламе ги и ги прецеждаме през тензух докато пада само бистра вода.
Прибавяме всичко в голяма тава, слагаме на огъня и започваме да бъркаме, за да не загори.
След около 10 мин. прибавяме олиото на тънка струйка при непрекъснато бъркане, солта и захарта. Аз слагам 1 кг. захар /не е много/ и лютеницата става много вкусна.
Лютеницата е готова, когато дървената бъркалка остави следа на дъното на тавата.
Махаме тавата от огъня и изчакваме да поизстине.
Ние я обичаме без подправки.
Половината лютеница напълвам в бурканчета, а другата половина пазирам с пасатора. Напълвам и нея в бурканчета.
Единият ми син харесва едро смляна, а другият пасирана.
От тази доза се получават около 60 бурканчета от 200 мл.
Затваряме ги и стерилизираме около 15 мин.
Да Ви е сладко!
1 коментара:
лютеницата е страхотна.вече трета година я правя и се получва много добре.
Публикуване на коментар