петък, 23 август 2013 г.

Сладко от смокини


Продукти за 1 доза:
60 бр. узрели твърди смокини
1 кг. захар
1 пак. лимонтозу


Начин на приготвяне:
Обелваме внимателно смокините и ги нареждаме в съда в който ще ги варим. Поръзваме ги със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Докато престояват те си пускат сок и захарта почти се разтапя. Слагаме ги да поврат около 20 мин. и ги отстраняваме от огъня. Сладкото се вари на слаб огън без да се разбърква.Оставяме да се охлади. След това пак ги поставяме да поврат още 20 мин. и ги оставяме да престоят 24 часа. На другия ден слага ме сладкото на огъня и го сваряваме на бавен огън. Готово е когато капка от сокчето не се разтича в чинийка, когато е охладено. Накрая прибавяме лимонтозуто и внимателно разбъркваме.
От една доза сладко излизат около три бурканчета. Аз направих три дози!
Използвам го за гарниране на палачинки!





0 коментара:

Публикуване на коментар