петък, 5 юли 2013 г.

Пържоли върху гъби

Продукти:
свинско месо - 4 вратни пържоли
гъби - 1 кг кладница, кралски печурки, боровки или др.
лук - 2 глави кромид
черен пипер - 1 к.л. 
копър - 1 връзка 
бульон - 1 кубче гъбен 
мазнина - 1 к.ч. растителна 
масло - 60 г. краве масло
сол - на вкус 
сок от 1 лимон





Начин на приготвяне
Овкусяваме леко начуканите вратни пържоли  от всяка страна със сол и черен пипер,поливаме със сока от лимона и намазваме с растителна мазнина. 
Оставяме  в хладилник за около 30 минути, за да поемат подправките. 
В това време почистваме гъбите и ги нарязваме  на филийки, а стария лук – на ситно.
Слагаме част от останалата мазнина в тиган, задушаваме  първо лука, добавяме гъбите и натрошете гъбения бульон. 
Оставяме  да се задушават на тих огън за 10 минути. 
В това време изпичаме  пържолите на скара или на тефлонов тиган. 
Аз ги изпекох на оребрен тефлонов тиган.
В тигана, където се готвят гъбите,  се е образувал ароматен сос, овкусяваме  го с кравето масло, останалия черен пипер и копъра. 

Доливаме  1 к.ч. гореща вода и разбъркваме  добре. 
В гювеч или огнеупорна тенджера изсипваме  гъбения сос, поставяме  пържолите и печем около 30 мин на 180 градуса.
Поднасяме със свежа салата или задушени зеленчуци.




0 коментара:

Публикуване на коментар