неделя, 7 юли 2013 г.

Баварски крем с портокали и ванилов сос

Продукти за 5 порции:
3 яйца
100 гр. захар
300 гр. прясно мляко
20 гр.желатин
2 бр. ванилия
100 гр. сметана (може и без сметана)
50 гр. бишкоти
400 гр. портокали


 Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците с част от захарта, прибавяме прясното мляко и загряваме до 80 градуса при непрекъснато разбиване. Когато сместа започне да се сгъстява прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин, разтопен на водна баня. Разбъркваме сместа и ароматизираме с ванилията. Разбиваме белтъците на твърд сняг с останалата част от захарта. Прибавяме разбитата сметана (може и без сметана) и полужелиралата, изстинала смес, нарязаните на ситно бишкоти и портокали. Кремът се разбърква внимателно и се разпределя в предварително намокрени със студена вода стъклени чаши или форми и се оставя да желира в хладилник  най-малко за 6 часа. Преди поднасяне формите се потапят в гореша вода и се обръщат върху чинийка. Поливаме с ванилов сос!



Ванилов сос

200 гр. прясно мляко
80 гр. захар
2 яйца
2 бр. ванилия



Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и загряваме при непрекъснато бъркане до сгъстяване на сместа, без да се стига до кипване, защото се пресича. Ароматизираме с ванилията и прецеждаме.



0 коментара:

Публикуване на коментар