четвъртък, 13 декември 2012 г.

Цветен прашец с кисело мляко
Смята се, че пчелният прашец е напълно безвреден за организма и при употребата му не се наблюдават странични реакции и явления на предозиране. Трябва да се има предвид обаче, че съставът му обаче не е балансиран по отношение на потребностите на човешкия организъм и по тази причина не се препоръчват дози по-големи от 50-100 г дневно.
Важно е да се помни и фактът, че белтъците и някои други съединения могат да предизвикаталергия. Затова е препоръчително първо да се направи тест за поносимост.
Особено полезна се оказва комбинацията на прашеца с прополис или с мед.
За фитнес маниаци, които искат да качват маса, препоръчваме следното:В стъклен, най-добре тъмен буркан, се смесват еднакви части мед и прашец. Ако нямате тъмен съд, просто дръжте буркана на тъмно. Не ползвайте пластмасов или метален съд. Приема се на гладно, няколко часа преди хранене, една равна супена лъжица от сместа.
За дами, които са на диети за отслабване, препоръчваме:Цветен прашец с кисело мляко
Вечерта поставяте в чаена чаша с кисело мляко 1 малка чаена лъжичка пчелен прашец и добре разбърквате. Захлупвате чашата и я оставяте да престои в хладилника. На сутринта разбърквате пак сместа и изяждате всичко. Това е закуската!Подготвяте нова доза, която ще изядете вечерта – 30 минути преди вечеря.
Всеки път (за сутринта и за вечерта) се подготвя нова доза, която трябва да отлежи 10-12 часа.
Рецептата помага и за предпазване от целулитни образувания и намаляване на вече явилия се целулит.

Пчелен прашец се продава в аптеките като хранителна добавка и в такъв случай трябва да се спазват указанията на производителя при прием.

Всички, които предпочитаме пушените колбаси, пържените картофки, сладкишите с крем, консервираната храна, месо със сланинка само ЗА 6 СЕДМИЦИ увреждаме цялата микрофлора в стомаха си. Ни котинът, алкохолът и злоупотребата с лекарства доубиват стомашно-чревните микроорганизми.

    Само една чашка ракия или водка, бучка захар или таблетка анти­биотик може да нанесе съществена загуба на стомашната флора. Нару­шеното храносмилане, изразено чрез подуване на стомаха или чрез раз­стройство и запек, лошата миризма от устата или вонящите фекалии, проблеми с кожата или косата с обилен косопад - всичко това са приз­наци на разрушена чревна флора.
    Унищожен един свят, състоящ се от хиляди видове микроорганиз ми, които са създадени толкова старателно! Това е същото като да ли шиш гората от всичките й дървета, храсти, трева, цветя, мъх, от голе мите и малки животни, а после даже да я залееш и с отровна киселина, -казва Клаус Обербайл в своята книга "Fit durch Vitamine" - Munchen, 1994 г. 
    И точно разваленият стомах с лошата храна водят до затлъстяване, което от своя страна е причина за неправилни диети, с които организ­мът допълнително се лишава от ценни хранителни съставки. 

    Ето защо здравата чревна флора е от особено значение за доброто здраве, защото тя произвежда достатъчно количество витамини като В3, В5, Биотин, Холин и др. Здравата чревна флора представлява бастион по пътя на причинителите на болести. Едновременно с това тя произ вежда и витамин К, снабдява с енергия слузестата обвивка на стомаха. По този начин здравият стомашно-чревен тракт се явява едва своеоб разна фабрика за витамини. Но за да може безчисленото множество на чревните бактерии да се справи със своите задачи, ние трябва да се хра ним правилно с пълноценни продукти. Такива са неолющения ориз, картофите, зеленчуците, салатите, плодовете, млякото, кашкавала, яйцата, а така също нетлъстото месо, рибата и птиците. 
    Присъстват ли тези продукти често на нашата трапеза? И има ли нещо по-универсално, което да компенсира като хранителна стойност нашето меню и при проявена вече патология на храносмилателния тракт да помогне за неговото възстановяване?
    Цветният прашец "съвършена природна храна", вече 1000 го дини снабдява хората с енергия и хранителни вещества.
    Цветен прашец, пчелен прашец или полен - няма значение как ще го наречем. Става дума за едно и също нещо.
    С думата "полен" се обозначава финия цветен прашец, който в зависимост от цвета на растението е различно оцветен. Зрънцата цве­тен прашец са носители на наследствена информация на растенията.
    В полена е събрана изключителната сила на живота. Пчелите събират цветен прашец и с помощта на ензими го прев ръщат в храна. В сравнение с другите пчелни продукти съдържа най-голямо ко личество витамини, белтъчини с ценни заменими и незаменими ами нокиселини, минерални соли, минерали, ензими и коензими, мастни киселини от растителен произход, въглехидрати.
    Разнообразният му състав и високата биологична стойност на съдържащите се в него хранителни вещества дават основание той да се използва като ценна добавка в храната на децата и възрастните. 
    Приет самостоятелно, в комбинация с другите пчелни продукти или като компонент на общите профилактични средства (чай, мляко, плодови и зеленчукови сокове) той е много подходящ за преболедувалите, изтощените и занимаващи се с тежък физически и умствен труд хора.
    Антибиотичният му ефект, особено по отношение на развитието на болестотворни бактерии в червата - причина за стомашно чревни заболявания и инфекции на бъбреците, заслужено му носят славата на "страж на стомашно-чревния тракт". Това му отрежда особено място в профилакгшаиа на сдгущенията на чревната флора (дисбактериоза) от медикаментозен произход или вследствие на различни заболявания. При лечение с обичайните антибиотици той се оказва мощен фактор за защита против настъпващата дисбактериоза.
  Прашецът притежава експериментално и клинично доказан сти мулиращ ефект върху регенерацията особено на чернодробната тъкан. Това го прави изключително ценен за преболедували от хепатит. Той се прилага след чернодробни операции и при сърдечно болни със разстроен черен дроб.
    Изразеният анаболен (градивен) ефект на пчелния прашец има значение за профилактиката на физически и психически изтощения организъм, при забавен растеж на децата и пр. Ларвите на пчелите, хранейки се с цветен прашец, увеличават теглото си 1500 пъти за 6 дни! Съдържащите се в прашеца хормони (установени през 1957 г.) проявяват биостимулиращо действие върху жлезите с вътрешна сек­реция. Във връзка с това пчелният прашец е подходящ за профилак тика на хипертрофията на простатната жлеза у мъжете и на климактерични смущения у жените. Трябва да се има предвид, че профилак тиката трябва да бъде дългосрочна и далечна. При съществуващ вече аденом (бучка) на простатата помага при нейното лекуване.
    Забавя симптомите на стареене.    Може да се прилага профилактично за предпазване от мозъчна и генерализирана атеросклероза при възрастни и предразположени бла­годарение на това, че гой е в състояние да влияе благотворно на еластичността на кръвоносните съдове.
    Той може да се прилага самостоятелно или с други пчелни про дукти (пч. млечице, прополис, мед) с противосклеротичен ефект. Раз бира се, за да бъде профилактиката ефективна, тя трябва да бъде своевременна.
    при диабет.
    Правилната и дълготрайна употреба помага при лечението на алергии.
    Единствено внимателни трябва да бъдат хората, които страдат от сенна хрема или имат     повишена чувствителност към някои храни.
    Прашецът е особено богат на белтъчини, витамин А и каротин.
    притежават структурна (изграждаща) роля, участ ват в обмяната на веществата и хормоните, в имунната регулация и т.н.
    Изключително важни са т. н. "незаменими аминокиселини", кои то организмът не може да синтезира самостоятелно. Но нека се има предвид при съставяне на менюто, че в количества, по-големи от необходимите, белтъчните вещества претоварват обмяната на вещест­вата (храносмилането, черния дроб, бъбреците) и способства за раз­витие на подагра, ревматизъм, астма, възбудителни неврози и други болестни състояния.
    А витамин А участва в регулиране състоянието на кожата и ли­гавиците, на очите и на някои жлези с вътрешна секреция, подпомага растежа у децата. Специално растителният витамин А (бета-каротинът) има и антиоксидантно (включително противотуморно и антирадиационно) действие. Съчетанието на каротина с натурални растителни масла повишава неговата усвояемост от организма.
    Може да се докаже, че в полена се съдържат повече от 100 раз лични биологично активни съединения.
    Изключително средство за укрепване на организма след прека рани вирусни заболявания и в борба срещу стреса.
    Той е много важен при храненето на децата, защото осигурява и. ускорява правилния растеж, предпазва от анемия!  
    Превъзходен продукт от градината на Създателя, който потвър ждава тезата на Хипократ: "Нека нашата храна бъде нашето лекарст во и нашето лекарство - нашата храна."

0 коментара:

Публикуване на коментар