

Тези две торти приготвих по рецептата на Мони.
Приготвих ги за дъщеричката на моята колежка Александра, която има рожден ден.
За пандишпана:
- 6 яйца
- 6 сл. захар
- 5 сл. брашно ( с връх)
- 1 сл. какао ( с връх)
За сиропиране:
- 150 гр. захар
- 100 мл. вода
- 50 мл. компот от вишни
- 1 ванилия
За крема:
- 450 мл. сметана
- 1/2 чч. захар
- 200 гр бял шоколад
- 25- 30 гр. масло
- 2 пак. желатин
- 50 мл. вода
- 150 гр. коктейлни череши
За масленият крем :
- 200 гр. масло
- 1 1/2 чч. пудра захар
- 1 сл. прясно мляко
Начин на приготвяне.
Пандишпанът се приготвя като: белтъците се разбият със захарта на твърд сняг, към тях се прибавят жълтъците . Добавят се брашното и какаото, сместа се разбърква с дървена лъжица, изсипва се в тавичка( на фурната ) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовявяне.
Водата за сиропа се кипва, към нея се прибавя захарта и след стопяването и, се оставя да поври ок. 1 мин. След охлаждането на сиропа към него се прибавят ванилията и компота.
В купа се разбиват сметаната и захарта, на пухкав крем. На тънка струя при непрекъснаторазбъркване се прибавя разтопеният с маслото шоколад, смесен с желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня). Т. на сместа не трябва да е по- висока от 40С.
Сглобяване на тортата:
За сглобяването на тортата използвах две купи , които облепих с фолио, за по-лесно отделяне на тортата от тях. В средата им поставих картончета от тоалента хария обвити с фолио, на тяхно място ще се постави в последствие част от тялото на куклата.
Купите се поставя в хладилник за няколко часа.
Върху поднос се обръща голямата купа, внимателно се отстранява фолиото и картончето и се поставя съдържанието на малката купа. При необходимост с крем се измазва разстояниетомежду двете чести.
Тортата се зафилва с маслен крем ( омекотеното масло се разбива със захарта и млекото на пухкав крем).
Поставят се в хладилник за няколко часа. При необходимост зафилването може да се повтори, за получавене на по-равна повърхност.
Тортата се покрива с фондан и се поставя куклата с предварително увити във фолио крака (за да не се изцапат от крема), и готова горна част на роклята.
0 коментара:
Публикуване на коментар