събота, 9 март 2013 г.

Кюфтета с пъдпъдъчи яйца







Пъдпъдъчите яйца са съставна част на редица древни тибетски рецепти (срещат се и в аюрведическата кухня). Азиатските народи отдавна използват лечебните им свойства - успокояват нервната система и повишават имунната защита на организма. В Япония пък имало обичай всеки ден да се дава по 1 пъдпъдъче яйце на децата за подобряване на апетита и развитието им.




Малките почти екзотични яйца са полезни при лечение на алергии, астма, анемия и имунна недостатъчност. Те съдействат за понижаване на кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, регулират стомашната секреция. Тонизират при умора и главоболие.
У нас все още се смятат за деликатес, но вече ги има на пазара и лесно се намират в магазините на повечето големи търговски вериги.




Хранителни показатели


Едно цяло сурово яйце е с тегло около 9 гр и съдържа 14 калории, 1 грам протеин, 76 милиграма холестерол, малко мазнини, калций, витамин А и желязо.

Този на пръв поглед скромен продукт представлява истинска калорийна бомба. Съдържа едва 1% въглехидрати, но затова пък 63% мазнини и 36% белтъчини.

Добър източник е на витамин В12, желязо, фосфор, рибофлавин и селен, но от друга страна е с високо съдържание на наситени мазнини.
Смята се, че за разлика от кокошите яйца, тези от пъдпъдък не съдържат лошия холестерол и това ги прави много по-полезен продукт за консумация.


Здравословни ползи


- Пъдпъдъчите яйца усилват имунитета и нормализират дейността на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система.
- Смята се, че редовната консумация на 4-5 сурови яйца повишава значително половата потентност у мъжете и либидото при жените.
- Препоръчва се включването им в ограничени дози при изкуствено хранене на кърмачета.
- Четири броя пъдпъдъчи яйца, които по маса отговарят на едно кокоше, съдържат 3 пъти повече витамини А и В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий, желязо и фосфор, както и необходимата за организма глутаминова киселина.
- Яйцата от пъдпъдък са ценен продукт. Те имат антибактериално, имуномодулиращо и противооточно действие.
- В тях никога няма салмонела. Това е неоспорим факт, защото имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии. Пъдпъдъците са устойчиви на инфекциозни заболявания, защото имат висока телесна температура (42°С). Затова се отглеждат, без да се прибягва до ваксиниране. Така не се наблюдава натрупване на лекарствени вещества в организма им и в яйцата.
- За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии при деца и възрастни. В тях се съдържа протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции. От тях се изготвя лекарство (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии.
- Причината за чудодейния ефект е в уникалните качества на пъдпъдъчите яйца. В тях има много фосфор, желязо, микроелементи и ензими. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в яйцата пък ги прави подходящи за лечение на високо кръвно, сърдечни проблеми и анемии. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв.
- Могат и дори трябва да се консумират сурови, защото така се запазват напълно хранителните им вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.
- Използването им помага при лечението на гастрит - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и панкреатит.


Яйца от пъдпъдък срещу радиоактивното лъчение


Вече над 20 години директорът на Центъра за алтернативна медицина и диетология Рем Панасевич-Свирский, препоръчва на своите пациенти пъдпъдъчи яйца.
Това започва след ядрената катастрофа в Чернобил. Диетологът счита пъдпъдъчите яйца за надеждни радиопротектори, и съветва всички жители на Украйна да включат в диетата си този диетичен продукт. В Япония, повече от половин век след взрива на атомната бомба, пъдпъдъчите яйца се предлагат за закуска в училище.

Те съдействат за изхвърлянето от организма на тежки метали и отрови. Премахват радионуклиди от тялото и затова се препоръчват на хората, изложени на радиоактивно лъчение. Били са включени в храната на децата, изложени на радиация по време на Чернобилската авария.

Резултатите от изследванията позволяват да се заключи, че пъдпъдъчите яйца са за предпочитане в терапевтично подхранване на слаби деца и възрастни, предимно населяващи екологично необлагодетелствани райони.
На подрастващи се дават от 1 до 5 бр. на ден в зависимост от възрастта, на възрастни - по 3-5 яйца дневно сутрин на празен стомах.
Пъдпъдъчето яйце се използва не само за храна, а и в областта на медицината и в производството на козметика.



Здравословни рискове


По принцип не се препоръчва консумирането на повече от 5 пъдпъдъчи яйца на ден при хора с проблеми с черния дроб. Въпреки че не е известно да предизвикват алергия, добре е да имате едно наум и да не прекалявате с количествата.
Източник: bb-team.org


Кюфтета с пъдпъдъчи яйца




1 филии сух хляб
50 мл. прясно мляко
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
8 бр. пъдпъдъчи яйца, сварени и обелени
около 0.5 кг кайма по избор
черен пипер

сол
кимион


Хлябът, млякото и подправките се пасират. Прибавят се към каймата и добре се омесват. Оформят се топчета, като в средата се поставя едно яйце. 
Пекът се в загрята фурна.




0 коментара:

Публикуване на коментар